Wessel Kersting Wessel Kersting
17/05/2022 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2022 16:01

LUNA crash veroorzaakte $1,2 miljard aan liquidaties

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
LUNA crash veroorzaakte $1,2 miljard aan liquidaties

Foto: studiostoks/Shutterstock

Het zal ondertussen geen geheim meer zijn wat er is gebeurd rondom de cryptocurrency Terra (LUNA) en de bijbehorende stablecoin TerraUSD (UST). Toch zien we elke dag weer nieuwe gevolgen opduiken van deze crash.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Wat is een liquidatie precies?

Investeerders kunnen bij sommige platformen kiezen voor verschillende financiële instrumenten, bijvoorbeeld derivaten. Met deze bitcoin (BTC) derivaten kunnen handelaren zowel een long, hierbij wedt de handelaar op een prijsstijging, als een short, hierbij wedt de handelaar op een prijsdaling, openen. Mocht de handelaar long gaan op bijvoorbeeld bitcoin, maar de koers daalt, kan het zijn dat hij zijn maximale verlies behaalt waardoor zijn positie automatisch wordt gesloten.

Op 14 mei zagen we uit data van CoinGlass dat bitcoin derivatenhandelaren meer dan $1,2 miljard aan liquidaties zagen op de handelsplatformen. Dit is dus verdubbeld ten opzichte van de vorige week, toen we $542 miljoen aan liquidaties zagen. Het ging al niet heel goed op de markt. Uit andere data van Coinglass blijkt dat er $1 miljard aan crypto is verdampt in slechts een dag.

Dit is echter niet heel gek aangezien het daar niet bij bleef. De totale omvang van de cryptocurrency-markt daalde met ongeveer $300 miljard toen bitcoin van $35.500 op 8 mei daalde naar $30.100 op 14 mei. Op het moment van schrijven staan we wel weer iets hoger, namelijk op $30.500.

Advertentie

Onrust op de cryptomarkt

Long-posities, van de eerder genoemde derivaten, kregen hierdoor als eerst een flinke klap. We zagen dat veel long-posities werden geliquideerd en daarna veranderde naar shortposities. Toch hadden deze niet meer geluk aangezien de markt uiteindelijk toch weer bleek te herstellen.

Dit kan komen omdat de Terra storm tijdelijk is gaan liggen. Veel platformen hebben de token verwijderd. Daarnaast kan LUNA toch niet verder dalen. Op het moment is de koers van de onruststoker $0.0001831.

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie