Kevin Schijven Kevin Schijven
08/08/2021 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/08/2021 17:15

Meer dan $2 miljard aan crypto werd afgelopen 2 jaar naar illegale Chinese adressen gestuurd

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Meer dan $2 miljard aan crypto werd afgelopen 2 jaar naar illegale Chinese adressen gestuurd

Meer dan $2 miljard aan cryptocurrencies werden in de afgelopen twee jaar verstuurd naar Chinese crypto wallets die verbonden waren aan illegale activiteiten. Dat meldde onderzoeksbureau Chainalysis afgelopen week in een nieuw rapport:

China was de afgelopen twee jaar een van de meest actieve crypto markten in de wereld, maar speelde ook de grootste rol in crypto-gerelateerde misdaad, meldt Chainalysis. Tussen april 2019 en juni 2021 werd maar liefst $2,2 miljard aan crypto verstuurd naar adressen die verband houden met illegale activiteiten.

Vooral oplichting is verantwoordelijk voor een groot deel van de illegale activiteiten, zegt Chainalysis, maar ook witwaspraktijken en darknet marktoperaties liggen in China proportioneel veel hoger. Toch is het volume met illegale adressen “drastisch” afgenomen sinds medio 2019:

“Het transactievolume van China met illegale adressen is in de onderzochte periode drastisch gedaald, zowel in termen van onbewerkte waarde als in relatie tot andere landen. Een groot deel van de daling is te wijten aan het ontbreken van grootschalige Ponzifraude zoals de PlusToken scam van 2019.”

Plustoken was een Chinese Ponzifraude die zich voordeed als een Zuid-Koreanse cryptocurrency-exchange. Het platform beloofde enorme rendementen aan investeerders en trok miljoenen klanten aan. Meerderde miljarden euro/dollar aan crypto, waaronder bitcoin (BTC), ethereum (ETH), ripple (xrp) en dogecoin (DOGE), werden gestolen. De Chinese politie had de gestolen crypto in 2020 in beslag genomen.

Verder meldt het rapport dat de Chinese overheid meer dan 1.100 mensen heeft opgepakt in juni, ze worden beschuldigd van witwaspraktijken met crypto. De Chinese overheid treedt de laatste tijd hard op tegen de markt en heeft zijn mining industrie grotendeels het land uitgejaagd. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de aankomende central bank digital currency (CBDC) van het land: de e-yuan of e-renminbi.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie