Kevin Schijven Kevin Schijven
27/04/2021 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/04/2021 12:15

Nederlandse opsporingsdiensten namen in 2020 €303 miljoen in beslag, slechts 3% was bitcoin (BTC)

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederlandse opsporingsdiensten namen in 2020 €303 miljoen in beslag, slechts 3% was bitcoin (BTC)

Foto: Harry Beugelink/Shutterstock

Nederlandse opsporingsdiensten hebben in 2020 maar liefst 303 miljoen euro aan contant geld en cryptocurrencies in beslag genomen. Dat kondigde het Openbaar Ministerie vorige week aan middels een persbericht.

Het is een toename van €44,9 miljoen ten opzichte van 2019, toen nog €258,1 miljoen in beslag werd genomen. Het ligt ook ruim boven de beslagdoelstelling van €270 miljoen. €8,2 miljoen werd aan crypto als bitcoin (BTC) in beslag genomen in 2020, een behoorlijke toename ten opzichte van de €1,1 miljoen in 2019.

Dat komt doordat de wallets van enkele grote whales in beslag zijn genomen, meldt Anita van Dis, landelijk officier van justitie witwassen en afpakken. Zij meldt dat “criminelen” steeds vaker de weg vinden naar “de wereld van virtuele betaalmiddelen:”

”We zien een sterke stijging van bepaalde vormen van criminaliteit met misbruik van cryptomunten.”

Toch is dat minder dan 3% van het totaal, en is het gebruik van contant geld in illegale activiteiten nog harder gestegen:

“De grootste stijging in 2020 zit in het beslag op contanten, van 61 miljoen in 2019 naar bijna 103 miljoen in 2020. “

En dat terwijl Van Dis zegt dat criminelen in coronatijd moeilijker hun cash konden witwassen. Overigens worden in Nederland in beslag genomen crypto direct omgezet naar euro’s:

 “Het beleid voor inbeslagname van buitenlandse valuta wordt ook toegepast op cryptomunten. Net als dollars of ponden worden in beslaggenomen bitcoins meteen gewisseld. Er zijn ook landen waar de crypto’s worden vastgehouden tot een uitspraak van de rechter, maar wij willen niet de indruk wekken dat we speculeren met crimineel vermogen.”

Aldus Reinier Bredenoord, beleidsadviseur bij het Functioneel Parket over crypto in 2019. Vorig jaar oktober werden twee bitcoin handelaren uit Hilversum veroordeeld voor witwaspraktijken. De rechter had toen meer dan 2.500 BTC verbeurd verklaard.

Onlangs zei een voormalig CIA directeur dat het gebruik van bitcoin bij illegale praktijken “aanzienlijk wordt overschat.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie