Roy van Krieken Roy van Krieken
23/10/2021 06:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2021 06:55

Russische hackers nemen Youtube kanalen van ‘influencers’ over en promoten crypto scams

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Russische hackers nemen Youtube kanalen van ‘influencers’ over en promoten crypto scams

Social media zijn het toneel van een enorme hoeveelheid influencers. Zij hebben een groot publiek en om die reden ook een grote invloed. Onlangs maakte Google bekend dat zij een groep hackers op het spoor zijn gekomen die accounts van dergelijke influencers op Youtube hacken en volledig overnemen om zo crypto scams te verspreiden.

Crypto Ontbijt: dramatische bitcoin ETF-dag, prijsrecord TON en meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Russische hackers

De hackers zouden het gemunt hebben op populaire kanalen met een groot bereik. Zodra zij binnen gebroken zijn in de accounts geven zij deze een complete make-over. De profielfoto’s, naam van het kanaal en zelfs de content wordt volledig veranderd in crypto gerelateerde zaken.

Vervolgens gaan de hackers over op het promoten van bepaalde projecten en neppe deals. Kijkers worden bijvoorbeeld opgeroepen om middels een betaling mee te doen aan zogeheten giveaways, maar uiteraard blijken dergelijke giveaways altijd nep en is er altijd sprake van oplichting.

Soms worden de gehackte accounts ook verkocht in plaats van dat zij in een nieuw jasje gestoken worden door de hackers. Volgens Google zouden dergelijke accounts voor enkele duizenden dollars op een zwarte markt verkocht worden.

Google geeft aan dat zij de daders van de malafide praktijken op Youtube op het spoor zijn. Het zou een groep hackers uit Rusland zijn. De groep contacteert mogelijke slachtoffers met lucratieve zakelijke deals om vervolgens hun Youtube account op een illegale manier af te nemen.

Advertentie

Crypto en social media

Dit is uiteraard niet de eerste keer dat oplichting en andere duistere zaken plaatsvinden op social media. Vooral als het gaat over cryptocurrencies zijn hackers vaak in staat om makkelijk geld afhandig te maken.

Dit heeft uiteraard ook te maken met de goedgelovigheid van, vaak nieuwe, crypto investeerders. Zij worden eenvoudig verleid met ‘get rich quick’ beloftes en worden zo het slachtoffer van oplichting. Wees daarom altijd op je hoede op social media. Als je iets leest dat te goed om waar te zijn lijkt, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie