Roy van Krieken Roy van Krieken
20/08/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/08/2023 16:00

Schokkende verhalen: bezit Bulgarije 200.000 bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bulgarije-bitcoin-fortuin

Foto: Shutterstock/Tsvetomir_Petrov

Bulgarije staat in Europa vooral bekend om zijn rijke geschiedenis, verleidelijke keuken en prachtige kustlijn. Maar sinds kort heeft het land ook nog een nieuwe titel: schatrijk crypto-land, dankzij een onvoorstelbaar groot fortuin aan in beslag genomen bitcoin (BTC).

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Inbeslagname van een crypto fortuin

In 2017 onthulde een politieoperatie genaamd “PRATKA/VIRUS” een duistere criminele onderneming die de douanesystemen van het land infiltreerde met virussen. Er werden 28 verdachten gearresteerd en er werd een schat aan apparatuur en contanten in beslag genomen. Maar het meest opmerkelijke was de inbeslagname van een verbijsterende 213.519 BTC, destijds goed voor zo’n 500 miljoen dollar. Vandaag de dag wordt deze hoeveelheid, die ongeveer 1% van de circulerende voorraad bitcoin vertegenwoordigt, geschat op een waarde van ongeveer $5,3 miljard.

Om deze prestatie in perspectief te plaatsen: Bulgarije heeft nu meer bitcoin in bezit dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten, die op hun hoogtepunt ‘slechts’ 194.188 bitcoins op de balans hadden staan. Deze onverwachte wending heeft Bulgarije in de schijnwerpers geplaatst als een potentiële economische supermacht in de wereld van cryptocurrency.

Advertisement

Een rijke bitcoin toekomst voor Bulgarije?

Als de voorspellingen van experts over de toekomstige prijs van bitcoin uitkomen, zoals het stock-to-flow (S2F) van PlanB doet, dan zit Bulgarije op een goudmijn. Bij een bitcoin koers van $250.000 zou de cryptocurrency-schatkist van het land oplopen tot $53,6 miljard, ongeveer de helft van het BBP van Bulgarije in 2021 of drie keer de nationale schuld in 2019. Mocht de bitcoin koers helemaal door het dak gaan de de $1 miljoen aantikken, dan bezit Bulgarije een schatkist van maar liefst $213 miljard. Een astronomisch bedrag voor elk land, maar zeker voor Bulgarije.

Maar zoals elke investeerder weet, zijn er met hoge rendementen ook hoge risico’s verbonden. Hoewel de huidige waarde van de Bulgaarse bitcoin wallet indrukwekkend is, is het cruciaal voor de Bulgaarse regering om een gediversifieerde aanpak te overwegen, zowel in termen van investeringen als technologische ontwikkeling. De bitcoin koers kan natuurlijk ook verder dalen.

Het verhaal van Bulgarije illustreert de onvoorspelbare en dynamische aard van de moderne economie. Een land dat ooit aan de zijlijn stond in de wereld van digitale valuta kan nu een doorslaggevende rol spelen in het globale financiële landschap. Wat de toekomst ook in petto heeft voor Bulgarije, één ding is zeker: in het tijdperk van digitale transformatie kan een fortuin op de meest onverwachte plaatsen opduiken.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement