Roy van Krieken Roy van Krieken
26/04/2024 20:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/04/2024 17:12

Smart contracts op Bitcoin komen dichterbij met nieuwe stap

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
'BlackRock wil $2 miljard in Bitcoin ETF investeren in eerste week'

Foto: Hi my name is Jacco/Shutterstock

Een mogelijke functionele toevoeging aan het Bitcoin-netwerk is weer een stapje dichterbij gekomen. Ditmaal betreft het een voorstel om smart contracts op het netwerk te gaan gebruiken. De vraag is echter wat de community van het voorstel vindt en of deze daadwerkelijk zal worden doorgevoerd.

Bitcoin halving lijkt grootste miner te dwingen om te verkopen
Bitcoin halving lijkt grootste miner te dwingen om te verkopen

BIP-nummer toegewezen

In de begintijd van bitcoin zou het mogelijk zijn geweest om smart contracts op het Bitcoin-netwerk te gebruiken. Maar door zorgen over onder andere de beveiliging en de belasting die de functie op het netwerk kon geven, heeft Satoshi Nakamoto zelf destijds de functie verwijderd.

De bewuste set codes van destijds, ook wel bekend als OP_CAT, worden mogelijk in de toekomst weer geactiveerd. Althans, dat is de wens van ontwikkelaars Ethan Heilman en Armin Sabouri die beiden aan het voorstel hiertoe hebben gewerkt.

Belangrijke voorstellen voor updates van het Bitcoin-netwerk krijgen een BIP-nummer ( Bitcoin Improvement Proposal). Dit betekent niet dat het voorstel doorgevoerd zal worden, maar het maakt het voeren van discussies over het voorstel eenvoudiger voor de community.

De auteurs van het “OP_CAT”-voorstel, met BIP-nummer 347, hopen dat deze eerste stap zal helpen bij het verder ontwikkelen en schrijven van de software voor het voorstel.

Advertentie

Uitbreiding mogelijkheden BTC-netwerk

Binnen de wereld van cryptocurrencies zijn er voor- en tegenstanders. Zo willen de tegenstanders het Bitcoin-netwerk alleen gebruiken als monetair netwerk, waarbij enkel transacties van kapitalen plaatsvinden. De voorstanders willen juist een verdere ontwikkeling van het netwerk, zodat er veel meer mogelijkheden ontstaan voor andere toepassingen naast de financiële transacties, vergelijkbaar met Ethereum.

Nu het voorstel een BIP-nummer toegewezen heeft gekregen, moet de community bepalen of zij verder willen met dit voorstel, aldus Heilman. Hij zal zelf meer afstand nemen van het proces, zodat de community zelf de discussie kan voeren. Wanneer er een toelichting nodig is op de technische kant van het voorstel, zal Heilman deze uiteraard wel geven.

Sinds de activering van het Ordinals-protocol is de wens van ontwikkelaars om smart contracts te kunnen gebruiken op het Bitcoin-netwerk flink toegenomen. Dit protocol maakt het namelijk mogelijk om individuele sats (kleinste deel van een bitcoin) een stukje data mee te geven. Wellicht is dit de eerste stap geweest in de richting van smart contracts voor het Bitcoin-netwerk.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie