Kevin Schijven Kevin Schijven
07/02/2022 18:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2022 18:08

Tesla had eind 2021 $2 miljard aan bitcoins

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Tesla se mantiene en Bitcoin

Foto: xalien / Shutterstock.com

Tesla had maar liefst $2 miljard aan bitcoin (BTC) in bezit tegen eind 2021. Dat blijkt uit jaarlijkse documenten ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), gepubliceerd afgelopen weekend.

Tesla, het elektrische autobedrijf van miljardair Elon Musk, kocht vorig jaar februari maar liefst $1,5 miljard aan bitcoins. Dat werd groots gevierd in de cryptocurrency wereld en droeg waarschijnlijk bij aan de toen snel stijgende koers.

Verder blijkt uit het document dat Tesla echter wel een zogeheten impairment loss of bijzonder waardeverminderingsverlies leed op zijn bitcoin bezit van $101 miljoen. Dat kwam door de dalende prijs tegen het eind van het jaar. Daarentegen maakte Tesla wel winst van $128 miljoen op een beetje BTC die het in 2021 verkocht “om liquiditeit te testen.”

“In het jaar eindigend op 31 december 2021 hebben we ongeveer $101 miljoen aan bijzondere waardeverminderingsverliezen geboekt als gevolg van veranderingen in de boekwaarde van onze bitcoin en winsten van $128 miljoen op bepaalde verkopen van bitcoin door ons.”

Aldus het SEC document. Op 31 december 2021 was de bitcoin schatkist van Tesla ongeveer $1,99 miljard waard. Door de verder dalende prijs in januari, is de waarde waarschijnlijk gedaald naar ongeveer $1,8 miljard.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

MicroStrategy & Mining

Dat is na MicroStrategy alsnog de grootste bitcoin schatkist. MicroStrategy kocht onlangs wederom weer een berg bitcoins en bezit nu maar liefst 125.051 BTC. Tesla heeft ongeveer 43.200 BTC in handen. MicroStrategy meldde onlangs ook een impairment loss van $146,6 miljoen op zijn bitcoin bezit.

Samen met de enorme bitcoin investering van Tesla, kondigde CEO Musk aan dat zijn bedrijf betalingen met BTC accepteert. Het duurde echter niet lang voordat Musk aankondigde dat Tesla hier weer mee stopt vanwege “zorgen om het milieu.” Hij kondigde toen aan dat Tesla weer BTC accepteert zodra bevestigd is dat meer dan 50% van alle bitcoin-mining uit hernieuwbare bronnen komt.

Inmiddels zijn meerdere onderzoeken verschenen die aangeven dat dit percentage bereikt is. Echter hebben we Musk er sindsdien niet meer over gehoord. Wel accepteert Tesla nu betalingen met dogecoin (DOGE), ook een proof-of-work (PoW) protocol. Dat is echter alleen voor merchandise en niet voor auto’s.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie