Foto: FatimeBarut / Shutterstock.com
De wereld wordt steeds afhankelijker van digitale netwerken en constante energievoorziening. Door overvolle stroomnetten en toenemende druk op onze infrastructuur lijkt het niet langer de vraag óf, maar wanneer het misgaat.
Begin juli werden Spanje en Portugal daar al mee geconfronteerd. Het ging toen in beide landen om een landelijke storing, waarbij ook mobiele netwerken en internet werden verstoord. Maar wat zou er met bitcoin gebeuren als er geen internet is? Dat zocht ik uit.
Bovendien maak je ook deze week weer kans op een prijs! Vul de prijsvraag in, die verder in het artikel staat, en win 1.000.000 SHIB! Iets waar je zeker naar uitkijkt als het internet een paar dagen eruit heeft gelegen. Mis het niet en doe mee!
Bitcoin werkt op internet en computers
Bitcoin werkt door een samenwerking tussen krachtige computers en het internet. Zo voeren de computers verschillende en vooral ingewikkelde berekeningen uit om transacties goed te keuren en nieuwe bitcoins te maken. Dit proces heet ook wel bitcoin-mining.
Naast de computers die minen, zijn er ook computers die niet minen, maar wel helpen om transacties bij te houden en te controleren. Deze computers worden nodes genoemd en zorgen ervoor dat iedereen dezelfde en juiste gegevens heeft.
Het internet zorgt ervoor dat al deze computers met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is er geen centrale baas, want het netwerk werkt zelfstandig en blijft gewoon draaien, zelfs als ergens iets uitvalt. Bovendien maakt het niet uit waar deze computers staan op de wereld.
Doordat het internet zo snel is tegenwoordig, kunnen transacties en nieuwe blokken direct worden doorgestuurd naar alle computers die deelnemen in het bitcoin-netwerk. Dit zorgt voor transparantie, efficiëntie en veiligheid, maar ook dat iedereen op het netwerk op de hoogte blijft.
Wat als er plotseling geen internet is in de wereld?
Het wordt erg lastig voor bitcoin als het internet wegvalt in de wereld. Er zou zonder internet niet genoeg rekenkracht van computers zijn om transacties goed te keuren of het minen van bitcoins. Het wordt dan simpelweg veel te langzaam.
Bovendien zouden de aangesloten computers zonder internet niet goed met elkaar kunnen communiceren. Dit zou het lastig maken om het systeem eerlijk en veilig te houden, wat de kans op fouten en fraude vergroot.
Prijsvraag
Je cryptomunten zijn veilig, maar zonder internet kun je weinig
Bitcoin en andere cryptomunten staan veilig opgeslagen op de blockchain. Dat is een soort digitaal grootboek dat wereldwijd bijgehouden wordt. Maar dan is er wel een belangrijke opmerking: zonder internet kun je er niks mee doen.
Dat betekent dat je niet bij je crypto op een exchange als Bitvavo, OKX of Kraken kunt. Daarbij kun je dus geen transacties uitvoeren, zelfs als je zelf niet je crypto beheert (zoals handelaren dat doen met een hardware wallet).
Zonder internet kun je dus technisch gezien je crypto niet gebruiken of verplaatsen, zelfs als ze “van jou” zijn.
Er zijn wel andere manieren
Er zijn natuurlijk wel andere manieren om zonder internet toch je cryptomunten te verhandelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van het Starlink-netwerk van satellieten. Deze satellieten kunnen informatie onderling doorgeven, waardoor je alsnog toegang krijgt tot het internet, zelfs als de verbinding op de grond wegvalt.
Een andere optie is het versturen van bitcoin via een SMS-bericht. Sommige diensten maken het mogelijk om transacties door te geven via het mobiele netwerk. Het is dan wel belangrijk dat telefoonmasten blijven werken, maar onthoud dat dit soort dataverkeer ook makkelijker onderschept en geblokkeerd kan worden.
En zoals men wel vaker zegt: als het hele internet wereldwijd uitvalt, dan heb je waarschijnlijk grotere problemen dan of je je bitcoins uit kan geven of niet.
Bitcoin is dus niet onverslaanbaar. Zonder internet ligt alles stil, tenzij je een creatieveling bent en via satellieten of sms het je toch lukt om crypto’s te sturen. Vergeet je de prijsvraag niet in te vullen?