Roy van Krieken Roy van Krieken
22/05/2022 10:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/05/2022 10:21

Waarom is het vandaag Bitcoin Pizza Day?

Nieuws

Foto: Shutterstock/spyarm

Het is vandaag 22 mei en dat betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse viering van Bitcoin (BTC) Pizza Day. Deze interessante “crypto-feestdag” ontstond nadat mogelijk de eerste persoon ooit bitcoin gebruikte om te betalen voor een dienst of goed. Het ging hier om Laszlo Hanyecz. Hij was er als miner al heel vroeg bij en precies 12 jaar geleden kocht hij een pizza voor maar liefst 10.000 bitcoins. Jaren later wordt dit moment nog steeds gevierd tijdens de Bitcoin Pizza Day.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Laszlo Haynecz

Op 22 mei 2010 was het zover; Hanyecz vroeg op een internetforum of hij bij iemand een pizza kon bestellen. Niet met geld, maar met bitcoins. 10.000 bitcoins om precies te zijn. En zo geschiedde. Een andere gebruiker van het internetforum ging akkoord met het aanbod van Hanyecz en bestelde voor hem twee pizza’s bij de Amerikaanse pizzaketen Papa John’s. Twee pizza’s voor 10.000 bitcoins. Dit bleken echter niet de laatste pizza’s die Hanyezc kocht met bitcoins. In totaal zou hij voor meer dan 100.000 bitcoins aan pizza’s hebben besteld.

In die periode was de waarde van een enkele bitcoin minder dan een dollarcent op sommige exchanges. Dit zou echter van korte duur zijn. De koers van bitcoin begon te exploderen en achteraf bleken de pizza’s wellicht duurder dan oorspronkelijk gedacht.

Bitcoin boekt succes

Waarschijnlijk tot het ongenoegen van Hanyecz zouden deze 10.000 bitcoins vandaag een marktwaarde hebben van ongeveer $300 miljoen. Het is dit feit dat van 22 mei elk jaar Bitcoin Pizza Day maakt. Er wordt aan de ene kant gevierd dat Hanyecz met zijn bestelling de eerste gedocumenteerde aankoop van een goed of dienst was met de cryptocurrency en aan aan de andere kant wordt de fenomenale groei van bitcoin gevierd. Door deze twee op een ludieke manier te combineren ontstond Bitcoin Pizza Day.

Bitcoin Pizza Day wordt ook gevierd door een aantal grote pizzaketens over de hele wereld. Zo geeft Slice ruim 2.500 pizza’s weg en krijgen klanten van Papa John’s in de Verenigd Koninkrijk 10 pond korting op hun bestelling. In het kort is Bitcoin Pizza Day gewoon een erg leuke manier om te vieren dat bitcoin het zo ver heeft geschopt en om niet vergeten waar we ooit zijn begonnen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie