Roy van Krieken Roy van Krieken
21/09/2022 10:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/09/2022 10:02

Wat betekent de mobilisatie in Rusland voor bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

De kogel is door de kerk: vanochtend maakte Russische president Vladimir Poetin bekend dat er een ‘gedeeltelijke mobilisatie’ van kracht zal gaan in het land. Dit wordt door sommigen gezien als een serieuze escalatie van het conflict in Oekraïne en investeerders maken zich zorgen. Wat kunnen de effecten van deze mobilisatie zijn op bijvoorbeeld de koers van bitcoin (BTC)?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De effecten van mobilisatie

In de televisietoespraak vanochtend kondigde Poetin de drastische maatregel aan. Het was tevens de eerste keer dat hij het land toesprak sinds de ontknoping van de invasie op 24 februari dit jaar. Poetin stelt dat het hier gaat om gedeeltelijke mobilisatie en dat alleen reservisten en Russen met eerdere militaire ervaring opgeroepen kunnen worden voor de dienstplicht.

De grote vraag is natuurlijk wat het effect van deze maatregel zal zijn op het verloop van de oorlog. De angst bestaat dat door enkele honderdduizenden extra militairen te werven, de Russen opnieuw overwicht op de slagveld kunnen bewerkstelligen. Dit zou vervolgens slecht nieuws zijn voor de markten. Immers, de markten hebben er baat bij als Rusland zo snel mogelijk verliest.

Of gedeeltelijke mobilisatie de kans op een overwinning voor de Russen vergroot kan sterk in twijfel getrokken worden. Aan de ene kant kampt het Russische leger met een zwaar tekort aan manschappen in Oekraïne. Maar dit is niet op de korte termijn op te lossen door verplicht meer militairen te werven. Deze militairen moeten namelijk eerst getraind worden, ook al hebben zij in het verleden al eerder gediend als dienstplichtige bijvoorbeeld.

Daarnaast wordt het gebrek aan materieel en logistieke capaciteit hoogstwaarschijnlijk niet opgelost door de gedeeltelijke mobilisatie. Aan de ene kant kan mobilisatie dus wel als een escalatie van het conflict gezien worden, maar het valt sterk te betwisten of dit ook een mogelijke uitkomst van de oorlog significant zal beïnvloeden.

Advertentie

Wat betekent dit voor bitcoin?

Dat betekent tevens dat de bitcoin koers normaal gesproken niet serieus geraakt zou moeten worden. Het is tenslotte niet zo dat Rusland nu plotseling op het punt staat de oorlog te winnen. De vraag is alleen hoe de crypto gemeenschap het nieuws ontvangt. Immers, het sentiment bepaalt voor een groot deel de koers. 

Vooralsnog lijkt de koers in ieder geval redelijk onbewogen, wat de suggestie wekt dat de gemeenschap niet in paniek raakt en de effecten minimaal zullen blijven. Sinds de toespraak van Poetin hangt de koers nog altijd rond de $18.900.

Het kan eventueel wel worden gezien als een escalatie van het conflict waardoor de oorlog langer zal gaan duren. Dat kan natuurlijk op den duur slecht nieuws betekenen voor bitcoin en crypto investeerders. Dat oorlog slecht is voor bitcoin bleek wel tijdens het begin van de invasie op 24 februari toen de koers flink kelderde. Het voortduren van de oorlog is dan vanzelfsprekend niet positief.

Toch blijft het nu nog koffiedik kijken. De kans is groot dat de gedeeltelijke mobilisatie weinig effect zal hebben en zodoende ook de bitcoin koers redelijk onaangetast zal blijven. Echter, met volledige zekerheid valt dit natuurlijk niet te zeggen.  De tijd zal het leren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie