Erik Juffermans Erik Juffermans
10/07/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/07/2023 18:00

Wat Bitcoin kan leren van Ethereum volgens Vitalik Buterin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Fundador de Ethereum espera una actualización importante en el futuro

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Afgelopen week verscheen Vitalik Buterin, de oprichters van Ethereum (ETH), op Twitter om in gesprek te gaan over zijn crypto-netwerk maar ook over Bitcoin (BTC). Dit deed hij met de bekende influencers Eric Wall en Udi Wertheimer. Gister schreven we al dat hij Bitcoin Ordinals een mooie ontwikkeling vindt. Hij denkt namelijk dat mensen meet moeten experimenteren met als Bitcoin, en het niet enkel als betaalsysteem zien. Wellicht komen die experimenten sneller dan verwacht en uit een onverwachte hoek.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin is traag

Ruim 32 duizend mensen luisterden naar het gesprek tussen het drietal. De grote strekking van het gesprek was wat Bitcoin van Ethereum kan leren. Het grootste obstakel voor Bitcoin is wellicht de zeer lage transactiesnelheid. Het werkt per seconde verwerkt namelijk slechts zeven transacties. 

Het mainnet van Ethereum verwerkt er niet heel veel meer, maar wil daar verandering aan brengen middels sharding. Ook maakt Ethereum zogenaamde layer-2 opties mogelijk. Door middel van protocollen zoals Arbitrum en Optimism verwerkt het Ethereum netwerk heel veel meer transacties per seconde. Buterin meent dat Bitcoin ook zou kunnen profiteren van dergelijke ‘layer-2’ opties. 

Bitcoin heeft echter al het Lightning Network. Dit is een layer-2 oplossing die honderdduizenden transacties per seconde mogelijk maakt. El Salvador, het land dat in 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde, maakt bijvoorbeeld gebruik van het Lightning Network. Naast het Lightning Network is het echter erg stil op het Bitcoin netwerk. 

Bitcoin en AI

Toch kan ook daar wellicht snel verandering in komen, namelijk door artificial intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie. Deze week verscheen er ook nieuws over een ander Bitcoin ‘experiment’. Lightning Labs, een bedrijf dat werkt aan het eerder genoemde Lightning Network, heeft een opvallend plan in ontwikkeling. Het werkt namelijk aan een protocol dat mogelijk Bitcoin met AI kan combineren.

Mocht dit plan daadwerkelijk van de grond kome,n is het mogelijk dat AI binnenkort op autonome wijze bitcoin kan bewaren, verzenden en ontvangen. Ook is het niet uitgesloten dat AI in de toekomst zelf aan de slag gaat met het netwerk en wellicht kan bouwen op Bitcoin. Dit nieuws haakt tevens in op een essay dat voormalig BitMEX CEO Arthur Hayes afgelopen week op het internet plaatste. Hayes meent namelijk dat AI Bitcoin zal kiezen als diens financiële ‘levensbloed’.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie