Ivo Melchers Ivo Melchers
29/03/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2023 17:00

Zero-knowledge komt naar het Bitcoin netwerk, dit is wat het betekent

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El conocimiento-cero llega a la red Bitcoin, esto es lo que significa

Foto: Pan Xunbin/Shutterstock

Drie Duitse computerwetenschappers hebben een Zwitserse non-profitorganisatie opgericht, de ZeroSync Association, om het Bitcoin (BTC) netwerk te helpen schalen door gebruik te maken van zogeheten zero-knowledge proofs  (zk-proofs). Zk-proofs zijn een cryptografische techniek die enorm populair is geworden op rivaliserende blockchains als die van Ethereum (ETH).

Megabank JPMorgan verwacht dat bitcoin daalt na de halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Zero-knowledge op Bitcoin

Zero-knowledge proofs maken gebruik van cryptografie om de validiteit van informatie te bewijzen, zonder deze informatie zelf hierbij te onthullen. Met gebruik van zk-proofs om de blockchain van Bitcoin te valideren, kunnen nodes vrijwel onmiddellijk gesynchroniseerd worden in plaats van het tijdsintensieve downloaden van de blockchain die momenteel 500GB aan data bevat. Dit proces duurt vaak uren en soms zelfs dagen om te voltooien.

ZeroSync was opgericht om open-source software te ontwikkelen en te onderhouden die beknopte zk-proofs op de blockchain van Bitcoin mogelijk maakt. ZeroSync maakt hiervoor gebruik van StarkWare’s gepatenteerde Zero-Knowledge Scalable Transparant Argument of Knowledge (zk-STARK) geldigheidsbewijzen om zk-proofs voor Bitcoin te creëren.

ZeroSync heeft al een werkend prototype geproduceerd waarmee gebruikers de staat en de transactiegeschiedenis van Bitcoin kunnen valideren zonder daadwerkelijk de hele blockchain te downloaden of een derde partij te vertrouwen. Dit prototype kan de consensusregels verifiëren, maar geen transactiehandtekeningen.

Het is ook nog een beetje onhandig en moet dan ook nog geoptimaliseerd worden voor snelheid en veiligheid. Het grote publiek moet dus nog even wachten, maar het belangrijkste voor nu is dat het werkt.

Advertentie

Polygon’s Zero-Knowledge

Zk-proofs zijn een openbaring geweest voor het Ethereum-ecosysteem, aangezien verschillende layer-2 netwerken hier gebruik van maken: Polygon (MATIC), Arbitrum (ARB), Optimism (OP) en StarkNet (STRK). Gisteren kon je in het altcoin nieuws lezen dat Polygon de bètaversie van de langverwachte zkEVM update heeft gelanceerd, oftewel ‘de toekomst van Ethereum schaling’. Het stelt Ethereum in staat om eenvoudig een ingediend bewijs te verifiëren zonder berekeningen opnieuw uit te voeren. Ethereum oprichter Vitalik Buterin was tevens betrokken bij de lancering door de allereerste transactie op zijn naam te schrijven.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie