Ivo Melchers Ivo Melchers
07/06/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2023 06:00

Zo verliep de afgelopen maand voor bitcoin en ethereum

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Goldman Sachs voert eerste bitcoin futures transactie uit

Foto: mundissima/Shutterstock

‘’Sell in May and go away’’, is een bekende spreuk binnen de crypto-wereld die investeerders aanraadt om hun crypto te verkopen aan het begin van de maand mei. Deze strategie verwijst naar de seizoensgebonden zwakte op de aandelenmarkt en is inmiddels overgewaaid naar de markt voor digitale activa. Wanneer we naar de resultaten van de cryptomarkt van de afgelopen maand kijken, dan was het in zekere zin een goede keuze om uit de markt te stappen.

De grote Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft in een onderzoeksrapport een analyse over bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) van de afgelopen maand gedeeld.

MetaMask Ethereum wallet klaagt SEC aan in nieuwe grote cryptorechtszaak
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

BTC en ETH koersprestatie

Voor veel investeerders draait het uiteindelijk om de koersprestaties. Bitcoin sloot de eerste vier maanden van het jaar af in het groen, maar mei wist een punt achter deze mooie reeks te zetten. Voor het eerst sinds 2022 sloot bitcoin de maand in het rood. Om precies te zijn daalde de bitcoin koers met een totaal van 8 procent in de afgelopen maand.

Ethereum daarentegen sloot de maand mei met 0,19 procent in het groen af. Hiermee wist het zijn vijfde groene maand in een rij te registreren, al was het uiteraard allesbehalve een overtuigende stijging.

Advertentie

Blockchain analyse

Als gevolg van de transparante aard van de blockchain, wist Goldman Sachs interessante on-chain data op een rijtje te zetten.

De Spent Output Profit Ratio (SOPR) voor bitcoin, die de mate van gerealiseerde winst aangeeft, kende gedurende de maand een aantal pieken en bereikte niveaus die sinds december 2020 niet meer gezien waren. Dit suggereert dat investeerders veelal hun winsten hebben genomen en daadwerkelijk ‘’weg zijn gelopen uit de markt’’.

Daarnaast is het aantal bitcoin op crypto exchanges met maar liefst 12 procent gedaald in de afgelopen maand. Onlangs kon je tevens in het Ethereum nieuws lezen dat de hoeveel ether op cryptobeurzen is gedaald naar een niveau dat sinds 2016 niet is gezien.

Netwerkcongestie op zowel Bitcoin als Ethereum was ook een belangrijk aandachtspunt in mei, aldus de bank. Hierdoor daalde de maandelijkse adresactiviteit voor Bitcoin en Ethereum met respectievelijk 13,8 procent en 16,7 procent, omdat de gebruikersactiviteit werd afgeschrikt door hogere transactiekosten. De transactiekosten op Ethereum staan momenteel zelfs op het laagste niveau in twee maanden.

Het rapport benoemde tevens dat de ethersaldi tussen cohortgroepen grotendeels ongewijzigd zijn gebleven, maar bitcoin-adressen met meer dan 100.000 BTC zien een maandelijkse daling van 31 procent.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie