Roy van Krieken Roy van Krieken
10/12/2021 13:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/12/2021 13:35

Zo wil Ripple het energieprobleem van Bitcoin oplossen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Zo wil Ripple het energieprobleem van Bitcoin oplossen

Mede-oprichter en voorzitter van Ripple (XRP), Chris Larsen, heeft onlangs een plan bekend gemaakt waarmee hij hoopt bitcoin (BTC) miners te overtuigen om afstand te doen van het proof-of-work consensus model. In plaats daarvan zou het Bitcoin netwerk proof-of-work moeten omarmen om zo het exorbitante energieverbruik in de kiem te smoren.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ripple voorzitter Chris Larsen

Uiteraard ligt de macht om een dergelijke beslissing te nemen bij de bitcoin miners. Daarom focust het plan van Larsen op deze groep. Als de bitcoin miners overtuigd worden van de voordelen van een overstap naar proof-of-work dan kunnen er concrete stappen gezet worden.

Hier kleeft echter een groot probleem aan. Het zijn juist de miners die er baat bij hebben dat het bestaande proof-of-work model in stand gehouden wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat zij inkomen vergaren door middel van minen.

Larsen stelt echter dat het ook voor de miners op de lange termijn voordelig zal zijn als het Bitcoin netwerk overstap naar een nieuw consensus model. Daarnaast heeft hij een manier bedacht om mogelijk verloren inkomsten van de miners te compenseren.

Bitcoin mining

Vanaf dit moment zijn er nog ongeveer 2,1 miljoen bitcoins beschikbaar om te minen. Larsen stelt daarom voor dat er wordt afgesproken dat deze miners gezamenlijk 900 bitcoins per dag kunnen krijgen tot aan het jaar 2140.

“Bestaande miners krijgen simpelweg de rechten tot bitcoin beloningen in de toekomst zonder dat hiervoor extra energie verbruikt hoeft te worden, of dat hiervoor geïnvesteerd moet worden in mining rigs.”

Op die manier lopen de miners geen inkomsten mis, maar wordt er wel iets gedaan aan het energieverbruik van het Bitcoin netwerk. Dat dit energieverbruik problematisch is weten we al langere tijd. Volgens Larsen verbruikt het netwerk op dit moment net zoveel stroom als 12 miljoen Amerikaanse huishoudens. Door over te stappen naar proof-of-stake zou dit kelderen tot slechts 100 huishoudens per jaar.

Op papier lijkt het een mooi voorstel. De vraag is natuurlijk of de miners het plan van Larsen serieus gaan nemen. Uiteindelijk zijn zij degene die bepalen of het voorstel van Larsen het overwegen waard is.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie