Ivo Melchers Ivo Melchers
20/04/2023 08:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/04/2023 08:40

Cardano DeFi ecosysteem beleeft uitstekend kwartaal, dit is waarom

cardano-ada-logo
Cardano nieuws

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

De eerste drie maanden van het jaar bleken ook voor Cardano (ADA) uitstekend te zijn geweest. De ADA koers wist, net als bitcoin (BTC) en vele altcoins, een mooie stijging te maken. ADA wist het eerste kwartaal namelijk met 54% in het groen af te sluiten, te midden van een ware heropleving binnen de cryptomarkt. Naast de koers heeft het decentralized finance (DeFi) ecosysteem van Cardano ook een uitstekend kwartaal beleefd.

Kan cardano eindelijk knallen? Analisten anticiperen grote stijging
  • cardano-ada-logo
    Cardano nieuws

Cardano TVL stijgt enorm hard

Op dinsdag deelde crypto-marktonderzoeksplatform Messari haar zogenoemde ‘State of Cardano Q1 2023’ rapport waarin het de prestaties van Cardano van het eerste kwartaal onder de loep heeft genomen.

Naast de significante toename in marktkapitalisatie, die van $8,6 miljard naar $13,2 miljard wist te stijgen, heeft het netwerk ook grote stappen gezet in de DeFi-sector. De total value locked (TVL) is in de eerste drie maanden van het jaar namelijk met maar liefst 172% gestegen van $50,8 miljoen naar $138,3 miljoen.

De TVL is de totale waarde aan Amerikaanse dollars die gebruikers vast heb zitten in DeFi-applicaties op de desbetreffende blockchain. Messari schrijft de recente adoptie van nieuwe stablecoins op het netwerk van Cardano als katalysator toe voor de eerdergenoemde groei in TVL.

Volgens het rapport kan de verschuiving van gevestigde decentralized exchanges (DEX’s) naar opkomende DeFI-toepassingen onder andere worden toegeschreven aan Djed, die het kwartaal eindigt met $13,1 miljoen aan TVL. Daarnaast zijn Liqwid, een leen-protocol en Indigo, een uitgever van synthetische activa en stablecoins, tevens grote bijdragers aan deze verschuiving met respectievelijk $8,4 miljoen en $24,1 miljoen aan TVL aan het einde van maart.

Minswap blijft echter nog altijd de leidende DEX op het netwerk. Ondanks het feit dat de TVL met $31,7 miljoen toenam, daalde de dominantie van Minswap voor het tweede kwartaal op rij in Q1. Andere populaire Dex’s, SundaeSwap, WingRiders en MuesliSwap namen ook af in dominantie in Q1.

Advertentie

Stablecoin volume op Cardano

Het volume van stablecoins wist zelfs nog sneller te groeien dan de TVL, aangezien het met 261% de lucht in schoot. Het volume steeg namelijk van $2,8 miljoen naar een totaal van $10 miljoen. Deze groei werd uiteraard gekatalyseerd door nieuwe stablecoins die beschikbaar werden op het netwerk. In januari verscheen bijvoorbeeld in het Cardano nieuws dat Djed na een jaar ontwikkeling met succes gelanceerd werd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie