Ivo Melchers Ivo Melchers
11/08/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/08/2023 05:00

Cardano netwerk beschikt nu over bitcoin: hoe werkt dit?

cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Cardano netwerk beschikt nu over bitcoin: hoe werkt dit?

Foto: Grey82 / Shutterstock.com

Het is vanaf nu mogelijk om in zekere zin bitcoin (BTC) in gebruik te nemen op het Cardano (ADA) netwerk. Dit klinkt natuurlijk ietwat vreemd, maar wrapped bitcoin maakt het mogelijk om de grootste crypto qua marktkapotalisatie tot leven te wekken op andere blockchains. Hoe dit precies in zijn werking gaat en wat dit betekent voor Cardano komt allemaal aan bod in dit artikel.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is wrapped bitcoin?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat wrapped bitcoin precies inhoudt. Het is een synthetische versie van BTC, vertegenwoordigd door een token dat gebouwd en ingezet is middels een smart contract. De originele token, in dit geval bitcoin, wordt als het ware ‘verpakt’ in het smart contract en vervolgens wordt er een overeenkomstige vorm gemaakt op de tweede blockchain. Het gehele proces gebeurt on-chain en is dus volledig transparant.

Je kunt wrapped bitcoin zien als een 1 op 1 kopie van jouw echte bitcoin. Dit betekent dat de wrapped bitcoin prijs gelijk is aan de bitcoin koers.

Door middel van wrapped bitcoin ben je in staat om jouw bitcoins te gebruiken voor decentralized finance (DeFi) op andere netwerken.

Het wrappen van BTC werd als eerste uitgevoerd op het Ethereum (ETH) netwerk met Wrapped BTC (wBTC), gecontroleerd door de custodian BitGo. Met een marktkapitalisatie van meer dan 4,8 miljard dollar is het dan ook de grootste synthetische BTC op de markt. In totaal is er meer dan 162.000 BTC gemint voor gebruik in het DeFi-ecosysteem van Ethereum.

BTC op Cardano

Wrapped bitcoin is vanaf nu beschikbaar op het Cardano netwerk, zo kondigde AnetaBTC op 9 augustus aan op X (voorheen bekend als Twitter). Het mainnet ging op 8 augustus live en het project zal binnenkort ook een synthetische BTC-versie lanceren voor de Ergo (ERG) blockchain.

Het systeem bevindt zich nog in een experimentele fase en gebruikers moeten zich bewust zijn van de inherente risico’s en beveiligingsaannames voordat ze besluiten de tool te gebruiken.

AnetaBTC heeft momenteel slechts 4.0781 BTC gewrapped met hun bridge. Met de huidige prijs van bitcoin draagt dit een totale waarde van 1.203.039.500 dollar.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Advertisement
Advertisement