Erik Juffermans Erik Juffermans
01/02/2023 14:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/02/2023 14:02

Cardano stablecoin ‘Djed’ direct een succes, ADA koers stijgt

Nieuws
Cardano ziet sterke groei na lancering van Djed stablecoin

Foto: JLStock/Shutterstock

Gisteren werd Cardano’s eigen stablecoin, Djed (DJED), na ruim een jaar ontwikkeling gelanceerd. Na 24 uur is de total value locked (TVL) de 10 miljoen dollar al gepasseerd. Dat is het bedrag dat gebruikers hebben vastgezet in het protocol. Dit blijkt uit data van decentralized finance (DeFi) analyseplatform DeFillama.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

It’s alive!

Na een jaar wachten is Djed dus eindelijk hier. Het Cardano netwerk zag direct een grote verandering. De DeFi activiteit steeg de afgelopen 24 uur met ruim 20%. Ook de koers van ADA zag een forse stijging van 4%. 

Gisteren besproken we al dat Djed ten alle tijde voor 400% wordt gedekt. Voor elke dollar aan Djed wordt er dus 4 dollar aan reserve in stand gehouden. Deze reserve bestaat uit de native token van Cardano, ADA, en SHEN, de speciale reserve token van Djed. 

Momenteel heeft Djed een circulatie van 1.7 miljoen dollar. De toevoer van SHEN is ruim 20 miljoen dollar. De reserve kan dus nooit onder de 400% uitkomen. Dit zorgt ervoor dat de link met de dollar ten alle tijde behouden wordt. Wanneer de reserve onder de 400% komt, dan wordt het voor gebruikers enkel mogelijk om Djed te burnen en SHEN te minten. Komt de reserve boven de 800% dan wordt dit mechanisme omgedraaid.

Algoritmisch of overcollateralized stablecoin?

Dit automatische mechanisme maakt Djed volgens de ontwikkelaars een algoritmische stablecoin, het mechanisme wordt namelijk ondersteund door een algoritme. Het laatste project wat een dergelijke stablecoin probeerde te realiseren was Terra (LUNA), en we weten inmiddels allemaal hoe dat afliep. Het mechanisme achter Djed in combinatie met de grote reserve moet een dergelijk fiasco voorkomen.

Over de term ‘algoritmische stablecoin’ bestaat een hoop onduidelijkheid. Vooral rond de lancering van Djed leidt dit tot discussies. COTI, het bedrijf achter Djed, noemt de stablecoin liever een overcollateralized stablecoin. Volgens COTI zijn algoritmische stablecoins meestal undercollateralized en worden ze ondersteund door tokens die geen andere functie hebben. Djed wordt dus in tegenstelling voor minimaal 400% gedekt. Daarnaast gebeurt dit onder andere door ADA, een token die ook eigen functies heeft.

Dat klinkt wellicht erg ingewikkeld, maar wat betreft Djed lijkt de stablecoin in de eerste 24 uur in elk geval gelijk een succes te zijn.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie
Advertentie