Roy van Krieken Roy van Krieken
09/07/2022 14:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/07/2022 14:27

Gaat Cardano ooit nog Ethereum inhalen?

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Cardano (ADA) wordt al langer gezien als misschien wel de grootste concurrent van het Ethereum (ETH) netwerk. Volgens voorstanders van het netwerk zou het in vrijwel elk opzicht superieur zijn aan Ethereum, maar vooralsnog komt het netwerk dat werd opgericht door Charles Hoskinson niet in de buurt van de op-een-na grootste cryptomunt. Gaat het Cardano ooit nog wel lukken om Ethereum in te halen?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cardano vs. Ethereum

Beide netwerken lijken fundamenteel aardig op elkaar. Het zijn allebei netwerken die ontwikkelaars de kans bieden om een grote hoeveelheid verschillende soorten apps op de blockchain te bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smart contracts.

Het Ethereum netwerk kampt echter redelijk vaak met grote problemen. Zo zijn de transactiekosten, ofwel gas fees, tijdens periodes van hoge activiteit zo hoog dat het netwerk bijna niet te gebruiken is. Daarnaast zou het Ethereum netwerk een stuk langzamer zijn dan het Cardano netwerk.

Toch blijft Ethereum, ondanks deze gestelde tekortkomingen, vele malen groter dan het Cardano netwerk. Op het moment van schrijven is het Ethereum netwerk op basis van marktkapitalisatie zeker 9 keer zo groot als het Cardano netwerk, dat blijkt uit data van CoinGecko. Dat is een behoorlijk verschil.

Haalt Cardano ooit nog Ethereum in?

Om groter te worden dan Ethereum zal het Cardano netwerk dus met een factor 9 moeten groeien ten opzichte van Ethereum. Dat lijkt op dit moment een behoorlijke opgave. Dit vertegenwoordigt een stijging van maar liefst zo’n 800% en zou betekenen dat de prijs van ADA boven de $4 zou moeten zijn.

Daarnaast moet in dat scenario het Ethereum netwerk zelf ophouden met groeien, wat uiteraard redelijk vergezocht is. Vooral als je meeneemt dat het Ethereum netwerk zelf binnenkort met de langverwachte merge komt waarmee een deel van de problemen opgelost zullen worden.

Cardano komt uiteraard zelf ook met een reeks grote updates. De eerste in deze reeks is de Vasil hard fork, die we wellicht deze maand al kunnen verwachten. Uiteindelijk is het op papier natuurlijk mogelijk dat Cardano groter zal worden dan Ethereum, maar op dit moment kunnen we met enige zekerheid stellen dat dit nog erg lang zal gaan duren, als het überhaupt ooit gaat gebeuren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie