Timo Bult Timo Bult
24/01/2023 18:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2023 18:13

Tijdelijke Cardano netwerkfout geen reden voor paniek, zegt oprichter

cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Tijdelijke Cardano netwerkfout geen reden voor paniek, zegt oprichter

Foto: Dennis Diatel / Shutterstock.com

Gisteren was in het cardano nieuws te lezen dat het netwerk even stopte met draaien. Dat zorgde voor lichte paniek, maar volgens de oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, is hier geen reden toe. Hoskinson besprak het voorval in een recente livestream op YouTube.

Cardano koers is ‘precies waar het moet zijn’, expert verwacht vuurwerk
  • cardano-ada-logo
    Cardano nieuws

Cardano stopte niet, liep alleen vertraging op

Door een “abnormaliteit” liep het Cardano-netwerk even vertraging op tussen bloknummer 8300569 en 8300570. Hierdoor moest een deel van de nodes noodgedwongen opnieuw opstarten. Uiteindelijk viel de schade mee. Hoskinson stelt in zijn update zelfs dat er helemaal geen schade is geleden:

“Er zijn geen transacties verloren gegaan, geen blokken weggevallen, er ging geen geld verloren, het netwerk kwam niet tot stilstand. Het stopte een even en herstelde zich, het netwerk gaat nog steeds vooruit.”

Hij voegt hieraan toe dat het netwerk zichzelf uiteindelijk heeft gerepareerd: “Het goede nieuws is dat Cardano precies deed wat het moest doen. Bij een probleem herstelt het systeem zichzelf en geneest, zodat de nodes weer bereikbaar zijn.”

Fout op Cardano waarschijnlijk niet reproduceerbaar

Wat er precies mis is gegaan is vooralsnog niet bekend. Het lijkt erop dat een serie aan gebeurtenissen tot de fout hebben geleid. Hoskinson meldt dat de fout daarom waarschijnlijk niet te reproduceren is:

“Het lijkt een probleem van voorbijgaande aard, en het is waarschijnlijk een combinatie van een aantal dingen die op hetzelfde moment gebeurden, wat betekent dat de reproduceerbaarheid onwaarschijnlijk is.”

In een latere video ging de oprichter van Cardano dieper in op het voorval. Hij schonk daarbij extra aandacht aan de balans die blockchain-netwerken moeten vinden tussen het voorkomen van fouten en het oplossen ervan. Teveel focus op een van deze kanten heeft voor- en nadelen, aldus Hoskinson.

Hij maakt vervolgens de vergelijking met het menselijk lichaam, dat tevens een complex systeem is. Ook daar gaan soms lokaal dingen fout waarna je lichaam het oplost doormiddel van onder andere het immuunsysteem. De gehele uitleg vind je hieronder.

Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat Cardano en Ethereum (ETH) de meeste ontwikkelaars had in 2022. Dat schrijft DappRadar op basis van een terugblik op het vorige jaar.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie