Timo Bult Timo Bult
24/01/2023 18:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2023 18:13

Tijdelijke Cardano netwerkfout geen reden voor paniek, zegt oprichter

cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Tijdelijke Cardano netwerkfout geen reden voor paniek, zegt oprichter

Foto: Dennis Diatel / Shutterstock.com

Gisteren was in het cardano nieuws te lezen dat het netwerk even stopte met draaien. Dat zorgde voor lichte paniek, maar volgens de oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, is hier geen reden toe. Hoskinson besprak het voorval in een recente livestream op YouTube.

Crypto Ontbijt: Massale stroom bij Ethereum-ETF’s, Cardano klaar voor update
Crypto Ontbijt: Massale stroom bij Ethereum-ETF's, Cardano klaar voor update

Cardano stopte niet, liep alleen vertraging op

Door een “abnormaliteit” liep het Cardano-netwerk even vertraging op tussen bloknummer 8300569 en 8300570. Hierdoor moest een deel van de nodes noodgedwongen opnieuw opstarten. Uiteindelijk viel de schade mee. Hoskinson stelt in zijn update zelfs dat er helemaal geen schade is geleden:

“Er zijn geen transacties verloren gegaan, geen blokken weggevallen, er ging geen geld verloren, het netwerk kwam niet tot stilstand. Het stopte een even en herstelde zich, het netwerk gaat nog steeds vooruit.”

Hij voegt hieraan toe dat het netwerk zichzelf uiteindelijk heeft gerepareerd: “Het goede nieuws is dat Cardano precies deed wat het moest doen. Bij een probleem herstelt het systeem zichzelf en geneest, zodat de nodes weer bereikbaar zijn.”

Fout op Cardano waarschijnlijk niet reproduceerbaar

Wat er precies mis is gegaan is vooralsnog niet bekend. Het lijkt erop dat een serie aan gebeurtenissen tot de fout hebben geleid. Hoskinson meldt dat de fout daarom waarschijnlijk niet te reproduceren is:

“Het lijkt een probleem van voorbijgaande aard, en het is waarschijnlijk een combinatie van een aantal dingen die op hetzelfde moment gebeurden, wat betekent dat de reproduceerbaarheid onwaarschijnlijk is.”

In een latere video ging de oprichter van Cardano dieper in op het voorval. Hij schonk daarbij extra aandacht aan de balans die blockchain-netwerken moeten vinden tussen het voorkomen van fouten en het oplossen ervan. Teveel focus op een van deze kanten heeft voor- en nadelen, aldus Hoskinson.

Hij maakt vervolgens de vergelijking met het menselijk lichaam, dat tevens een complex systeem is. Ook daar gaan soms lokaal dingen fout waarna je lichaam het oplost doormiddel van onder andere het immuunsysteem. De gehele uitleg vind je hieronder.

Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat Cardano en Ethereum (ETH) de meeste ontwikkelaars had in 2022. Dat schrijft DappRadar op basis van een terugblik op het vorige jaar.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Cardano nieuws

Crypto Ontbijt: Massale stroom bij Ethereum-ETF's, Cardano klaar voor update
Crypto Ontbijt: Massale stroom bij Ethereum-ETF’s, Cardano klaar voor update
Advertentie