Erik Juffermans Erik Juffermans
15/08/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/08/2023 18:00

Crypto CEO gaf $100 miljoen van gestolen klantengeld aan politici

Nieuws
De grootste crypto rechtszaak ooit is begonnen

Foto: lev radin/Shutterstock

Sam Bankman-Fried werd een jaar geleden nog als de nieuwe crypto messias gezien. De voormalig CEO van de omgevallen FTX crypto exchange werd gezien als een frisse wind in de tech-wereld. Hij doneerde veelvuldig aan politici en organisaties en hij noemde zichzelf een filantroop. Inmiddels is echter duidelijk geworden dat hij voor deze liefdadigheid gebruik maakte van geld van FTX klanten. 

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Crypto exchange CEO doneerde klantentegoeden

De Department of Justice, het Amerikaanse ministerie van Justitie, klaag Bankman-Fried voor onder andere fraude aan. Nu heeft het Justice Department vastgesteld dat de voormalig CEO gestolen geld gebruikte voor een financiële politieke campagne. Dit komt bovenop de inmiddels vrij hoge stapel aanklachten tegen de voormalig topman.

Volgens de aanklacht doneerde Bankman-Fried om en nabij de 100 miljoen dollar aan gestolen klantentegoeden aan politici. Hij doneerde zowel aan Democraten als Republikeinen met als doel gunstige crypto-wetgevingen tot stand te brengen.

“Zoals Bankman-Fried goed wist, bevatte de balans van FTX een miljardentekort gecreëerd door zijn misbruik van klantentegoeden. Maar toch ging hij, ondanks de val van FTX in november 2022, door met het misbruiken van klantentegoeden voor zijn investeringen, aankopen en campagne donaties.”

FTX Baas Sam Bankman-Fried toch achter de tralies

In oktober zal het proces van Bankman-Fried van start gaan. Tot voor kort verbleef hij op borgtocht in zijn ouderlijk huis in Californië. Afgelopen vrijdag werd deze borgtocht echter ingetrokken en werd Bankman-Fried achter de tralies gezet. Volgens de rechter vormt hij een gevaar voor de rechtsgang, hij heeft namelijk meerdere malen geprobeerd getuigen te beïnvloeden.

Zo stuurde hij begin dit jaar al berichtjes naar voormalig collega’s met versleutelde berichten. Hij kreeg toen een waarschuwing en een gedeeltelijk internetverbod. Hij bleef zich echter misdragen. Recent lekte hij het dagboek van voormalig collega en partner Caroline Ellison. Dit was de druppel, aldus de rechter, en zijn borgtocht werd ingetrokken.

Het opvallende aan het hele verhaal is dat Bankman-Fried nog altijd zijn onschuld volhoudt. Hij zou nooit op de hoogte zijn geweest van alle misstanden achter de schermen bij FTX. De kans is klein dat iemand hem gelooft. Ook bekenden meerdere voormalig bestuursleden van de exchange al schuld en zullen hoogstwaarschijnlijk als getuigen worden voorgedragen tijdens het proces tegen Bankman-Fried.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement