crypto nieuws weekoverzicht: de berenmarkt is (nog niet) voorbij?

Geen onderdeel…
Bitcoin stijgt hardst in maanden, maar analisten vrezen voor pullback

Foto: M.C.A/Shutterstock

De week in crypto-land begon erg rustig, maar schijn bedriegt; later deze week werd het een bloedbad. Het weekend staat gelukkig voor sommige coins in het teken van enig herstel, op het moment van schrijven althans. De volatiliteit is ook terug te zien in het crypto nieuws. Alles kwam weer voorbij, van hacks en sterke taal van overheden tot aan rooskleurig nieuws en een enorme short squeeze. Hier staan alle belangrijkste nieuwtjes op een rij.

Bitcoin hard gedaald

Zoals gezegd begon de week niet erg spannend, maar afgelopen vrijdag kwam daar verandering in met een daling van ongeveer 10%. dat is op de korte termijn slecht nieuws voor de koers, want nu is de koers naar beneden uitgebroken. Toch zien analisten op de lange termijn nog steeds positieve signalen.

Maar de crypto-wereld zit vol met mensen die schuld of hefboom gebruiken bij het handelen. Bij harde dalingen kan dit worden geliquideerd, en dat is precies wat er deze week gebeurd is. Het gaat om een flink bedrag van 600 miljoen dollar.

Celsius short squeeze

Ooit gehoord van WallStreetBets? Hedgefondsen zijn niet altijd je beste vriend, en tegenwoordig is het helemaal hip om deze bedrijven te laten zweten. Sociale media is daar een ideaal medium voor, en dit heeft voor Celsius’ cryptocurrency CEL geleid tot stijgingen van op veel exchanges meer dan 4000% (40 keer).

Shorten is een ingewikkeld concept. Lang verhaal kort; als je short gaat verkoop je eigenlijk iets wat je niet hebt, waardoor je winst maakt als iets daalt. Maar als het stijgt moet je ‘terugkopen’ wat je niet hebt, wat resulteert in een short squeeze. Doordat investeerders op grote schaal CEL kochten moesten de partijen die short waren op de token hun posities sluiten.

Na 40 keer over de kop te zijn gegaan lijkt de token een parabolische top te hebben gevonden. Houd wel in je achterhoofd dat short squeezes zelden leiden tot een optrend.

Celsius gaat door

Ook blijkt dat het bedrijf nog even door mag gaan met de werkzaamheden, ondanks dat het zo goed als failliet is. Het doet nog steeds zijn best om crediteuren terug te betalen, daar is tijd voor nodig. Toch is het geld van de crypto-bank naar verwachting eind oktober al op.

Het bedrijf had het wilde plan om door te gaan met Bitcoin-mining om zijn schulden af te lossen. Een rechter heeft dit nu goedgekeurd, met de kanttekening dat dit eerlijk moet gebeuren.

Analisten blijven bullish over bitcoin, fondsen krimpen

Ondertussen blijven sommige analisten positief. Kraken-CEO Jesse Powell hoopt dat de bitcoin koers eind dit jaar hoog genoeg is om een Bugatti te kopen. De minst prijzige sportauto van het merk kost 1,3 miljoen dollar.

Maar crypto-fondsen kampten de afgelopen week met een uitstroom. Voor het eerst in zes weken verlaat geld in crypto-beleggingsproducten juist de markt. Dat zou een ommekeer van de trend kunnen betekenen.

Nog steeds veel crypto hacks en scams

Verder is de markt nog altijd onderhevig aan hacks en scams. Zo zegt Bitvavo te kampen met phishing-e-mails. Daar kun je je gelukkig tegen beschermen, de exchange heeft daar een ingebouwde functie voor die je aan kunt zetten.

Soms is het niet duidelijk wanneer iets precies een hack is. Dat bleek toen eind vorige week een stablecoin instortte toen er oneerlijk veel tokens werden geprint op Acala Network. Het was niet duidelijk of het ging om een bewuste aanval of een ongelukje, maar het leek eerder te gaan om een softwarefout en niet om een hack. Het is inmiddels opgelost met een enorme token-burn.

Mixer-software is illegaal

Ondertussen proberen overheden nog steeds de markt te beteugelen. De Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) gaf in een zorgelijk statement aan dat de software waar crypto-mixers op gebaseerd zijn illegaal is. Mixers maken het mogelijk om criminele geldstromen te verhullen, wat illegaal is. Daarom is onlangs de Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev gearresteerd.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie