Simon Bosch Simon Bosch
26/11/2023 19:46 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/11/2023 14:57

Crypto weekoverzicht: Grote beursproblemen dempen Bitcoin stijging

Bitcoin-BTC
Nieuws
Crypto weekoverzicht: Grote beursproblemen dempen Bitcoin stijging

Foto: Open Studi0/Shutterstock

Elke week blikken we terug op het belangrijkste crypto nieuws van afgelopen week. Alhoewel de koersen van bitcoin (BTC) en veel altcoins relatief rustig bleven, was het qua nieuws wel een zeer opmerkelijke week.

Nieuwe Bitcoin-memecoin wordt weggegeven aan Runestone-holders

SEC zet aanval tegen Kraken in

De week begon met de aanklacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Kraken, die volgens de beleidsmaker niet geregistreerd zou staan als effectenbeurs, broker en clearinghouse. Ook zou Kraken het geld van klanten mengen met zijn eigen geld, net zoals Binance dat zou hebben gedaan. Dat zou een groot gevaar zijn voor klanten.

De zaak is in feite een verlengstuk op de rechtszaken tegen Binance en Coinbase. Ook Kraken wordt beschuldigd van het aanbieden van een groot aantal altcoins die volgens de SEC gelden vallen onder de effectenwet. Begin dit jaar klaagde de SEC ook al Kraken aan en dwong de cryptobeurs toen te stoppen met het aanbieden van staking diensten.

Advertentie

Binance CEO CZ stapt op

Het grootste nieuws van de week kwam uit de richting van Binance, wiens CEO Changpeng Zhao (ook wel bekend als ‘CZ’) is opgestapt. Zijn opstap is onderdeel van de schikking tussen Binance en het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

Het Openbaar Ministerie had namelijk criminele aantijgingen tegen Zhao lopen. De partijen hebben het geschil  opgelost met een boete van maar liefst 4,3 miljard dollar. Dat is het op 6 na grootste boete in de geschiedenis van de financiële wereld.

In eerste instantie reageerde de markt geschrokken, maar dat was opvallend van korte duur. Alhoewel de koers een dipte maakten, herstelden ze ook vrij snel.

Volgende bitcoin ETF golf? Chinese vermogensbeheerders zetten stap

Bittrex sluit de deuren

Helaas was er nog meer slecht nieuws rondom crypto exchanges. Bittrex heeft namelijk aangekondigd zijn deuren te sluiten. Eerder dit jaar sloot het bedrijf in de Verenigde Staten al zijn deuren, omdat het niet meer bereid was om te voldoen aan de bijzonder strenge eisen van de Amerikaanse SEC. Ook Bittrex kampte namelijk met juridische problemen.

Nu vindt het bedrijf dat de regelgeving het onmogelijk gemaakt om überhaupt door te gaan. Bittrex was één van de oudere exchanges ter wereld, het werd al in 2014 opgericht.

Shiba inu (SHIB) in ‘golden pocket’: ideaal moment voor trendomslag

Crypto en politiek

Een nieuw wetsvoorstel in Nederland moet crypto-investeerders beter beschermen tegen malafide reclames. Tegelijkertijd moet er strenger worden gecontroleerd op geldstromen binnen de crypto-industrie.

De Nederlandse verkiezingen zullen je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar ook Argentinië hield belangrijke verkiezingen, namelijk voor een nieuwe president. De controversiële libertair Javier Milei is een groot bitcoin voorstander.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie