Max Max
23/11/2023 15:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2023 12:16

Een van oudste crypto beurzen sluit deuren na geschil met waakhond

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto ontbijt: Koersschommelingen, halvings, juridische drama's & meer

Foto: katjen/Shutterstock

Bittrex, een van de grootste en oudste crypto exchanges ter wereld, sluit de deuren als gevolg van een geschil met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De Amerikaanse waakhond stelt dat Bittrex zich niet aan de nodige effectenwetgeving heeft gehouden.

Changpeng Zhao van cryptogigant Binance moet mogelijk 3 jaar de cel in
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto exchange volgt de regels niet nauw genoeg

Bittrex Global bevestigt dat het alle activiteiten zal staken vanwege de langslepende strijd met de SEC. De Amerikaanse tak van de crypto-beurs sloot al in mei zijn deuren omdat het niet ‘economisch levensvatbaar’ was.

Dit slaat op een boete van maar liefst $29 miljoen voor de schending van de Amerikaanse effectenwetten. Bittrex werd namelijk zo’n 9 maanden geleden aangeklaagd door de SEC voor het opereren als een niet-geregistreerde exchange.

Nu gaat het bedrijf compleet ten onder, ook de internationale tak. De sluiting zal per 4 december in werking gaan. Klanten kunnen dan nog enkel activa opnemen, als onderdeel van het afbouwproces.

“We moedigen al onze klanten ten zeerste aan om in te loggen op hun account en activa zo snel mogelijk op te nemen,” luidt de verklaring.

Advertentie

Medeoprichter geeft onduidelijke regelgeving de schuld

Bittrex werd in 2014 opgericht en is daarmee een van de oudere crypto-beurzen op de markt. Het was ooit ook een van de grotere beurzen in de VS, maar raakte die status de laatste jaren kwijt.

Het is niet de eerste crypto-beurs die in conflict komt met Amerikaanse toezichthouders, en het lijkt onwaarschijnlijk dat het de laatste zal zijn. Onlangs kwam de grote Amerikaanse crypto-exchange Kraken ook onder vuur te liggen door de SEC.

De voortdurende juridische geschillen tussen regelgevers en crypto-bedrijven benadrukken de noodzaak van duidelijkheid en samenwerking tussen de industrie en regelgevers om een duurzaam en gezond ecosysteem te creëren.

Vooral in de VS blijft deze onduidelijkheid een groot struikelblok voor bedrijven. De CEO van Bittrex, Richie Lai, uitte in maart van dit jaar al zijn bezorgdheid over het huidige regelgevingsklimaat in de wereld van crypto:

“Regelgevende vereisten zijn vaak onduidelijk en worden afgedwongen zonder passende discussie of inbreng, wat resulteert in een onevenwichtig concurrentielandschap,” aldus Lai.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie