Thom Derks Thom Derks
16/12/2022 12:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/12/2022 12:45

Bitcoin maximalist Michael Saylor: Ethereum kan instorten als LUNA

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin maximalist Michael Saylor: Ethereum kan instorten als LUNA

Foto: leksiv/Shutterstock

Als het aan bitcoin (BTC) maximalist Michael Saylor ligt, dan bestaat er een kans dat ethereum (ETH) op dezelfde manier als terra (LUNA) implodeert. Volgens Saylor is het nieuwe Proof-of-Stake protocol van Ethereum inherent onstabiel, inefficiënt, ondoorzichtig en risicovol vanwege het fragiele ontwerp.

Veelbelovend Ethereum project krijgt steun van Coinbase en Google Cloud
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Kritiek op Saylor van Ethereum voorstanders

Houd er rekening mee dat Saylor een bekende voorstander van bitcoin is en een hekel heeft aan alle andere crypto. In de video waar hij naar verwijst wordt beargumenteerd dat ethereum kan instorten als de prijs zo laag uitkomt dat alle stakers hun ETH opnemen en geen validators overblijven.

Het zou enigszins overeenkomen met een bitcoin mining ‘death spiral’ als alle miners hun mining apparaten uitzetten als de prijs te laag uitkomt. Daar zijn momenteel grote zorgen over, al ontkent de video dit natuurlijk. Het is nog niet mogelijk om ETH op te nemen uit het staking contract, dat moet volgen in de Shanghai update.

Het duurde natuurlijk niet lang voordat het Ethereum volk het bericht van Saylor had gevonden. Daarmee kwam de reactie binnen dat Saylor en MicroStrategy beter ether hadden kunnen kopen, in plaats van bitcoin. Dan zou het bedrijf namelijk 0,6 miljard dollar in de plus staan, in plaats van 1,6 miljard dollar in de min.

Dat is echter een argument dat niet helemaal opgaat. Als je zo redeneert, dan had Saylor nog beter dogecoin of de beurstoken van Binance kunnen kopen. Die hebben het immers nog beter gedaan dan ethereum. Uiteindelijk is investeren een spelletje van de lange termijn en Saylor lijkt niet geïnteresseerd in winsten op de korte termijn.

Advertentie

Bitcoin Proof-of-Work

Na de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake verbruikt Ethereum nu 99% minder energie. Toch zijn er talloze initiatieven om ook het verbruik van Bitcoin te minimaliseren, door bijvoorbeeld energie te halen uit overtollige productie.

Proof-of-Work maakt het voor producenten van duurzame energie immers mogelijk om hun overproductie tegen een bodemprijs te verkopen. Als alles overgaat op een Proof-of-Stake systeem is dat niet meer mogelijk en valt deze potentiële inkomstenbron voor duurzame energieproducenten weg.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie