Kevin Schijven Kevin Schijven
28/07/2022 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2022 13:15

Bitcoin maximalist Michael Saylor haalt uit naar Ethereum

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin maximalist Michael Saylor haalt uit naar Ethereum

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Michael Saylor, CEO van softwarebedrijf MicroStrategy en een bekende Bitcoin (BTC) maximalist, haalde onlangs uit naar rivaal Ethereum (ETH). Saylor trok de ‘gedegenheid’ van Ethereum in twijfel tijdens een blockchain evenement in Istanbul op 27 juli.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nog 36 maanden voordat Ethereum voltooid is

Onlangs meldde Vitalik Buterin, een van de oprichters van Ethereum, dat het blockchain netwerk eigenlijk pas 40% af is. Ethereum zou pas 55% af zijn na de aankomende “merge,” de fusie tussen het oude en nieuwe Ethereum. Dan maakt het protocol de overstap van proof-of-work naar proof-of-stake. De overstap staat vooralsnog gepland op 19 september.

Volgens Saylor betekent dit dat het “nog 36 maanden zal duren voordat het voltooid of stabiel zal zijn.” Hij zegt dat hij als institutionele investeerder eerst zou wachten tot het Ethereum protocol af is. Saylor trekt vervolgens de gedegenheid van het protocol in twijfel, eerst op technisch niveau.

Advertentie

Ethereum technisch en ethisch ongedegen

“Technisch gedegen betekent dat ik het protocol nog na ongeveer vijf tot tien jaar moet functioneren. Maar dat weten we dus nog niet, toch? Want als je hard forks uitvoert en het [netwerk] verandert, met elke grote upgrade, introduceer je nieuwe kwetsbaarheden.”

Aldus Taylor, die vervolgens Ethereum bekritiseert op ethisch niveau:

“Ethisch gedegen betekent dat ik moet weten dat niemand het kan veranderen, waaronder Vitalik. Ik moet weten dat niemand bij de Ethereum Foundation, geen enkel individu het protocol kan veranderen, want als ze het protocol zouden kunnen veranderen, zou het een security (effect) zijn, en als je er een security van maakt, dan wordt het geen wereldgeld.”

Of en welke crypto effecten zijn, is een controversieel onderwerp in de cryptocurrency wereld sinds de Amerikaanse Securities and Exchange Commission eind 2020 Ripple (XRP) hierover aanklaagde. Momenteel onderzoekt de SEC hieromtrent Coinbase.

Dat het netwerk van Ethereum aanpasbaar is, maakt ether nog niet gelijk een security. Dat lijkt niet de criteria te zijn die de SEC gebruikt, al is de overheidsinstantie hier onduidelijk over. Ethereum voorstanders zullen daarnaast ook de aanpasbaarheid juist als een voordeel zien ten opzichte van het meer rigide Bitcoin.

MicroStrategy begon in 2020 als eerste beursgenoteerde bedrijf groots in BTC te investeren, kort voordat de bull-run begon. Het bedrijf heeft maar liefst 129.218 BTC in handen, ter waarde van ongeveer $2,8 miljard.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie