Ivo Melchers Ivo Melchers
25/08/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/08/2023 09:00

Crypto evolutie: nieuw Ethereum schalingsnetwerk bereikt successen

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Crypto evolutie: nieuw Ethereum schalingsnetwerk bereikt successen

Foto: Shutterstock/ UfaBizPhoto

Het ecosysteem van Ethereum (ETH) kent meerdere zogenoemde layer-2 netwerken om de schaalbaarheid van de blockchain te verbeteren. De Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase heeft een tijdje terug de concurrentiestrijd versterkt door een eigen op Ethereum gebouwde schalingsoplossing te lanceren. Dit netwerk, genaamd Base, blijkt een succesvolle lancering achter de rug te hebben.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Populariteit Ethereum schalingsnetwerk

Eerder deze maand werd het Base-netwerk officieel gelanceerd en dus toegankelijk gemaakt voor iedereen. Base is gebouwd middels de OP Stack, een toolkit voor het Optimism (OP) netwerk en moet een veilige, goedkope en gemakkelijke manier bieden om decentrale apps (dApps) tot stand te brengen. Het doel van het layer-2 netwerk is om meer dan één miljard nieuwe gebruikers toe te laten treden tot de crypto wereld.

In februari werd de komst van het netwerk naar buiten gebracht, maar op 9 augustus werden de deuren van de blockchain geopend. Inmiddels staan we ruim 2 weken later en kunnen we de conclusie trekken dat de lancering een groot succes was.

Op de dag van de lancering rapporteerde het netwerk al een total value bridged (TVB) van meer dan 150 miljoen dollar. Uit data van een Dune Analytics-dashboard blijkt dat dit cijfer nu is gestegen tot bijna 262 miljoen dollar. Een bridge stelt crypto-gebruikers in staat om activa van het ene netwerk naar het andere te versturen.

Decentrale crypto apps op Base

Sinds de lancering hebben dApps grote belangstelling getoond om hun applicaties in te zetten op het netwerk. Op de eerste dag dat het netwerk operationeel was, werden er al meer dan 100 dApps geïntegreerd in een poging te profiteren van de vroege hype.

Chainlink (LINK) werd bijvoorbeeld ingeschakeld als partner om via zijn gedecentraliseerde oracles prijs feeds te leveren aan het schalingsnetwerk. Ook zijn er talloze wallets geïntegreerd, waaronder Coinbase Wallet, Rainbow Wallet, Trust Wallet en Safe.

Momenteel wordt het netwerk volop in gebruik genomen als gevolg van de populaire decentrale app ‘Friend.tech’. Het gedecentraliseerde social media-platform is sinds 11 augustus live en heeft nu al de 100.000 gebruikers gepasseerd. De ‘Social-Fi’ dApp heeft in totaal al bijna 2,2 miljoen transacties verwerkt en draagt in grote mate bij aan het huidige succes van Base.

Al enkele dagen ligt het totale aantal transacties hoger dan bij andere Ethereum layer-2’s Arbitrum (ARB) en Optimism (OP). Op 21 augustus verwerkte het zelfs bijna twee keer zoveel transacties dan Arbitrum en zelfs meer dan dubbel zoveel dan Optimism.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement