Roy van Krieken Roy van Krieken
22/01/2023 12:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2023 12:11

Er is al $4,6 miljard aan ethereum vernietigd, dit is waarom

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Er is al $4,6 miljard aan ETH vernietigd, dit is waarom

Foto: Sergey Peterman/Shutterstock

De afgelopen anderhalf jaar is er een astronomische hoeveelheid ethereum (ETH) tokens vernietigd, waardoor deze voorgoed uit de circulatie werden verwijderd. Het totale bedrag dat sinds augustus van 2021 op deze wijze is vernietigd staat inmiddels op $4,6 miljard! Wat is hier de reden voor?

Goed nieuws: Ethereum krijgt eigen ETF na goedkeuring in Hongkong
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum burning

Het begon allemaal toen een grote update werd doorgevoerd op het Ethereum netwerk; EIP-1559. Met deze update werd het zogeheten burning proces toegevoegd. Dit zorgde ervoor dat een deel van alle gemaakte transactiekosten niet aan miners, die toen nog bestonden, werd uitgekeerd, maar werd geburnt en vernietigd.

Sinds de EIP-1559 update is er al 2,8 miljoen ETH op deze wijze uit de circulatie gehaald. Dat vertegenwoordigt ongeveer 2,3% van de totale hoeveelheid ETH tokens die op dit moment nog in circulatie bestaat en heeft een marktwaarde van $4,6 miljard. Niet niks dus!

Met name de afgelopen zeven dagen werd er erg veel ETH vernietigd. Zo’n 16.364 ETH om precies te zijn. Dit kwam omdat de activiteit op het netwerk naar aanleiding van de mooie koersstijging weer omhoog schoot. Een hoge netwerkactiviteit betekent over het algemeen ook meer transactiekosten, waardoor er door het burning mechanisme dus ook meer ETH worden vernietigd.

ETH is deflatoir

De impact van EIP-1559 is gigantisch gebleken. Sinds de lancering van EIP-1559 is er dus een grote hoeveelheid ETH verdwenen. Zoveel zelfs dat het totale aanbod van ETH tokens sinds augustus van 2021 is gekrompen met 1,06% Ethereum is dus deflatoir geweest in deze periode. Er werden meer tokens vernietigd dan dat er bijkwamen.

Deflatie is natuurlijk positief voor de schaarste van ether. Immers, er zijn simpelweg minder tokens om te verdelen onder alle geïnteresseerde beleggers. Volgens de wet van vraag en aanbod zou dat dus positief kunnen zijn voor de koers van ethereum.

Het is echter geen garantie dat het Ethereum netwerk in de toekomst ook deflatoir blijft. De hoeveelheid ETH dat wordt vernietigd is namelijk afhankelijk van de netwerkactiviteit. Mocht deze activiteit erg laag blijven in de toekomst dan is het waarschijnlijk dat er weinig ETH tokens worden vernietigd en het totale aanbod zal stijgen; inflatie dus.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie