Thom Derks Thom Derks
20/09/2022 12:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 19:36

Ethereum bedenker Vitalik Buterin deelt visie voor ‘layer-3’ protocols

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Ethereum (ETH) verwerkt op het moment van schrijven gemiddeld 15 transacties per seconde. Om dat getal op te schalen zijn inmiddels verschillende layer-2 oplossingen bedacht. Dit zijn protocollen die als tweede laag op Ethereum gebouwd zijn. Ethereum oprichter Vitalik Buterin verwacht dat layer-3 oplossingen een compleet andere functie krijgen.

Vitalik Buterin investeerde groots in nieuw Ethereum project
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Wat zijn layer-3 oplossingen?

Buterin deelt zijn visie over layer-3 oplossingen in een blogpost van 17 september, waarin hij drie toepassingen voor deze ontwikkeling beschrijft. De mede-oprichter van Ethereum zegt dat een derde laag op de blockchain alleen zinvol is als het nieuwe functies mogelijk maakt.

“Een derde laag die zich op dezelfde manier als de tweede laag focust op het opschalen van de blockchain werkt over het algemeen niet goed.”

Aldus Buterin. De tweede laag van Ethereum maakt gebruik van Zero-Knowledge (ZK) Rollup technologie, iets wat de derde laag van Ethereum volgens hem zeker niet moet doen.

“Maar een architectuur voor de derde laag die andere doeleinden dient kan werken”, zo schrijft Buterin verder. Eén van de toepassingen die hij voor zich ziet is “aangepaste functionaliteit”, waarmee hij doelt op privacy-toepassingen.

Een andere toepassing die Buterin ziet is “specialistisch schalen”, waarbij specifieke applicaties, die de Ethereum Virtual Machine niet gebruiken voor hun berekeningen, op een meer eenvoudige manier kunnen schalen.

Als laatste geeft Buterin aan dat bedrijven die de Ethereum blockchain willen gebruiken ook middels een derde laag kunnen werken. Dit zijn vaak projecten die niet compleet decentraal hoeven te zijn, waardoor het voldoende is om eens in de zoveel tijd wat data te parkeren op de Ethereum blockchain.


Advertentie

Bitvavo giveaway

Bitvavo gaat een aantal van onze lezers verrassen met kaarten voor de Nations league wedstrijd Nederland – België op zondag 25 september! Niet alleen worden er kaarten weggegeven, ook zullen er andere Oranje prijzen worden verloot onder trouwe lezers.

Zie jij het bijwonen van de wedstrijd Nederland – België op andermans kosten wel zitten, meld je dan hieronder aan met je eigen naam en je e-mailadres. Met een beetje geluk zit jij dan over iets meer dan twee weken in het stadion!

Heb je een account bij Bitvavo? Geef dan dit e-mailadres op

Wees er wel snel bij, want met de winnaars wordt op woensdag 21 september contact opgenomen!


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Schaalbaarheidsvoordelen voor Ethereum

Ondanks het feit dat Vitalik Buterin aangeeft dat de derde laag van Ethereum in principe niet gericht is op schaalbaarheid, levert het op dit gebied enkele voordelen op. Eén argument voor het drie-lagen model ten opzichte van het twee-lagen model, is dat het mogelijk is om een compleet sub-ecosysteem in een bestaande rollup onder te brengen.

In de bovenstaande afbeelding is dat visueel in beeld gebracht. Waar gespecialiseerde applicaties en privacy-oplossingen in een twee-lagen systeem aan de eerste laag gekoppeld zijn, kan dat in een drie-lagen systeem anders geregeld worden. Daar is het mogelijk om die toepassingen in een bestaande rollup onder te brengen.

De uitspraken van Buterin komen overigens na de nieuwe ‘recursive validity proofs’ van Starkware, die klaarblijkelijk de potentie hebben om Ethereum oneindig op te schalen. “Met recursive rollups en proofs, kunnen we in theorie onbeperkt opschalen”, meldde onlangs Declan Fox in recent Ethereum nieuws.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie