Simon Bosch Simon Bosch
03/12/2023 19:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/12/2023 15:38

Ethereum blijft ‘volume koning’, maar andere crypto stomen op

Ethereum-ETH Solana-SOL
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Grootste vermogensbeheerder ter wereld vraagt ethereum beursfonds aan

Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock

Layer 2-blockchains waren erg populair in de afgelopen bullmarkt – wellicht is dit één van de redenen waarom Ethereum (ETH) nog steeds zo dominant is. Maar in november lag de situatie iets anders. Vorige maand leefden sommige layer 1-blockchains opnieuw op.

Megabeurs introduceert nieuwe euro Bitcoin- en Ethereum-opties
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum alternatieven groeien in altcoin boom

Dat concludeert blockchain-analist Wu Blockchain op sociale mediaplatform X. Uit data van DefiLlama blijkt dat het niet uitsluitend layer 1-netwerken opbeurden, maar eigenlijk alle blockchains. De analist verwees naar het handelsvolume op decentrale exchanges (DEX’en). Dit kwam in oktober uit op ongeveer 60 miljard dollar, maar in november ging het om bijna 100 miljoen dollar.

Een flink deel van de groei kwam van Ethereum, dat niet 28 miljard dollar maar 39 miljard dollar aan transacties op DeFi-platformen verwerkte. Met sommige layer-2-netwerken ging het ook goed. Het transactievolume op on-chain handelsplatformen op Arbitrum en Optimism is allebei verdubbeld, en de groei op Polygon was ook aanzienlijk.

Toch sprongen sommige layer 1-netwerken er met kop en schouders bovenuit. Zo verdrievoudigde het volume op Solana (SOL), en dat op Avalanche (AVAX) groeide bijna net zo hard. Dat van THORChain (RUNE) is bijna verdubbeld.

We moeten benadrukken dat dit slechts om transacties op de on-chain DEX’en van deze blockchains gaat. Het totale volume van het Solana-netwerk groeide van 33 miljoen dollar eind oktober tot 530 miljoen dollar op 11 november – een groei van 1500%. Echter is het volume daarna ook weer gezakt naar 200 miljoen dollar aan het eind van november.

Advertentie

Populariteit crypto valt op

Waar de groei precies door wordt veroorzaakt blijft wederom koffiedik kijken, maar de koersexplosies van veel altcoins zal ongetwijfeld een belangrijke factor zijn. Solana is in november alleen al met bijna 100% gestegen, en Avalanche steeg met ongeveer 120%.

De populariteit van altcoins bleek afgelopen week ook uit het handelsvolume op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo. Solana was opnieuw één van de populairste coins, en enkele vrij onbekende altcoins stalen de show. Eerder vorige maand lag het volume van solana op Bitvavo zelfs 5 keer zo hoog als dat van bitcoin (BTC).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie