Thom Derks Thom Derks
16/01/2023 15:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 09:55

Ethereum is na 2 maanden weer deflatoir

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum is voor 't eerst na 7 weken weer deflatior

Foto: sukrit3d/Shutterstock

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat de productie van ethereum (ETH) na de Merge flink gedaald is. Met de overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is de uitgifte van nieuwe ethereum als beloning voor het produceren van blokken stevig verlaagd. Waar er voor de Merge nog sprake was van een inflatie van ruim 3 procent per jaar, is er nu regelmatig sprake van deflatie.

Het is een ‘kwestie van tijd’ voor Ethereum ETF’s goedgekeurd worden
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum is wederom deflatoir

Het hangt volledig af van de drukte op de blockchain in hoeverre we kunnen spreken van deflatie binnen ethereum. Als het druk is op de blockchain, stijgen de transactiekosten en dat is positief voor tokenhouders. Een deel van de transactiekosten gaat namelijk op de digitale brandstapel, wat betekent dat ze permanent vernietigd worden.

Zolang het aantal ether op de brandstapel hoger is dan de beloning die validators ontvangen voor het verwerken van transacties, is er sprake van deflatie. Op dit moment is OpenSea, de grootste marktplaats voor non-fungible tokens (NFT), weer flinke hoeveelheden ETH aan het consumeren.

Bron: Ultrasound.Money

OpenSea wordt op de voet gevolgd door zaken als Uniswap V2 en V3, reguliere ETH transacties, en tether (USDT) transacties. In de bovenstaande afbeelding is te zien wat het exacte inflatiepercentage van ether is op dit moment. De uitgifte van nieuwe ETH is momenteel negatief, wat betekent dat de crypto weer deflatior is.

Advertentie

Daling van de ETH supply

Vanaf het begin van de Merge gemeten is de supply van ethereum met 8,62 ETH gedaald. Hoe bijzonder dat is blijkt als we kijken naar de hoeveelheid die er met Proof-of-Work was bijgekomen vanaf dat moment. Als Ethereum nog op Proof-of-Work zou draaien, dan had het protocol er nu ruim 1,4 miljoen ETH bij geproduceerd.

De Merge vond 123 dagen geleden plaats, waardoor we die 1,4 miljoen met een factor drie kunnen vermenigvuldigen om de jaarproductie te meten. Per jaar zou er met Proof-of-Work dus ongeveer 4,2 miljoen ether bijkomen. Tegen de huidige koersen is dat voor ruim 5 miljard dollar aan ethereum die nu niet meer op de markt komt. De verwachting is dat het afnemende aanbod een zeer bullish effect op de ETH koers kan hebben.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie