Erik Juffermans Erik Juffermans
10/11/2022 08:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2022 08:15

Ethereum is nu officieel deflatoir

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Ondanks alle chaos en hectiek in crypto land deze week is er een lichtpuntje te bekennen. Ethereum (ETH) is voor het eerst sinds de merge update van midden september deflatoir. Dat houdt in dat er meer ether vernietigd wordt dan dat er gegenereerd wordt. 

Effect Ethereum update: aantal transacties ontploft
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ruim 900 ether vernietigd

In september maakte de een na grootste cryptocurrencies de transitie van een proof-of-work (PoW) systeem naar een proof-of-stake (PoS) systeem. Per ingang van de merge update wordt er dus geen nieuwe ether meer gemined, wat de nieuwe toevoer van ETH tokens tegengaat.

Op moment van schrijven is er volgens het platform Ultra Sound Money, sinds de merge 901 ethereum vernietigd. Dit heeft een huidige waarde van ruim 1 miljoen dollar. Zonder de merge update was de toevoer van ethereum in hetzelfde tijdsbestek met maar liefst 650 duizend ETH toegenomen. Een significant contrast dus.

Buiten bitcoin (BTC), zijn veel cryptocurrencies inflatoir. Dit betekent dat de toevoer in principe altijd groeit. Momenteel is het Ethereum netwerk voor 0,005% deflatoir. Volgens de projecties moet dit percentage oplopen naar een jaarlijks deflatie percentage rond de 1 procent.

Dit mooie nieuws komt echter op een pijnlijk moment. De crypto koersen staat onder druk en cruciale steunniveaus begeven het links en rechts. Vooral het huidige FTX drama drukt zwaar op de sector.

Ondanks chaos is er optimisme

Ondanks de zware tikken die de koersen deze week te verduren krijgen ziet het er fundamenteel voor Ethereum optimistisch uit. De merge update lijkt tot zover een succes en de volgende grote update staat alweer op de planning. Dit is de Shanghai update, deel van de huidige Surge fase van de routekaart van het netwerk. 

De Shanghai update moet net zoals de merge update significante veranderingen met zich meebrengen. Waarschijnlijk zal het na de update, die in september 2023 moet plaatsvinden, mogelijk zijn om gestakete ethereum te verplaatsen. Momenteel moeten stakers deze voor een langere tijd vastzetten. 

Een ander groot plan wat de ontwikkelaars in de Shanghai update willen includeren is sharding. Dit is een blockchain technologie waarbij meerdere transacties tegelijkertijd worden geverifieerd in plaats van afzonderlijk. Op deze manier zal het voor Ethereum potentieel mogelijk worden tot wel 100 duizend transacties per seconde te verwerken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie