Kevin Schijven Kevin Schijven
08/09/2022 12:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/09/2022 12:33

Ethereum koers kan na merge loskoppelen van andere crypto: onderzoek

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum koers kan na merge loskoppelen van andere crypto: onderzoek

Foto: mk1one/Shutterstock

Ethereum (ETH) maakt, als alles goed gaat, binnenkort eindelijk de langverwachte overstap van proof-of-work (PoW) naar proof-of-stake (PoS). Deze zogeheten merge is een fusie van de oude en nieuwe blockchain en zal naar verwachting tussen 13 en 15 september plaatsvinden.

Na de merge kan de ether koers zelfs loskoppelen van andere cryptocurrencies, meldt analysebedrijf Chainalysis in een nieuw onderzoek:

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

ETH staking kan investeerders aantrekken

Volgens Chainalysis kan deze ontkoppeling ontstaan door staking, oftewel het vastzetten van ether voor beloningen. Na de merge zouden stakers beloningen van maar liefst 10% tot 15% op jaarbasis kunnen verwachten, meldt het analysebedrijf.

Daarnaast meldt Chainalysis dat staking populairder wordt na de merge. Doordat mining achterwege wordt gelaten, zullen investeerders meer comfortabel worden met staking. Ook zouden (institutionele) investeerders ether aantrekkelijker vinden doordat het netwerk na de merge milieuvriendelijker wordt.

Chainalysis meldt dat staking wallets met $1 miljoen of meer aan ETH, die het bedrijf de institutionele stakers noemt, al gestaag aan het toenemen is:

Advertentie

Maar waar moeten de ether miners heen?

Voor ether miners wordt de situatie wellicht een stukje moeilijker. Doordat Ethereum de overstap maakt naar PoS, zullen er geen miners meer nodig zijn. Echter kunnen we niet verwachten dat deze allemaal naar Bitcoin (BTC) verhuizen.

Dat komt namelijk doordat de apparatuur voor ETH mining niet goed genoeg is voor BTC mining. ETH miners gebruiken over het algemeen GPU’s of videokaarten, omdat het netwerk resistent is tegen ASIC miners.

Deze GPU’s zijn echter niet krachtig genoeg om met de ASIC miners op het Bitcoin netwerk te concurreren. Tegelijkertijd was Ethereum verantwoordelijk voor maar liefst 97% van alle GPU mining. Alle andere markten komen gezamenlijk op $4,1 miljard uit, slechtst 2% van ether.

Dus waar moeten deze miners binnenkort naartoe? Een aantal van hen probeert een nieuwe hard fork van Ethereum te ondersteunen die bij PoW blijft. Een kleine groep is overgestapt naar Ethereum classic (ETC). Toch zal daar lang niet iedereen ruimte vinden. De situatie kan wel tot goedkopere prijzen voor videokaarten leiden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie