Roy van Krieken Roy van Krieken
12/09/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2023 07:00

Ethereum ondervindt inflatie: Wat zijn de gevolgen voor de koers?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum koers analyse voor slimme handelaren

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

De transactiekosten, ookwel gas fees genoemd, van Ethereum (ETH) lijken het diepste punt te bereiken sinds begin 2022, aldus recente gegevens van Coin Metrics. De lage kosten hebben er zelfs toe geleid dat het netwerk na lange tijd weer inflatoir is. Maar wat betekent dit voor de toekomst van ’s werelds op één na grootste cryptocurrency?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Afgenomen vraag leidt tot lagere kosten 

De gemiddelde kosten voor Ethereum transacties staat nu op een bescheiden $1,83, terwijl de kosten voor swap via Uniswap rond de $4,17 liggen. Dergelijke lage niveaus werden voor het laatst opgemerkt rond november vorig jaar. Tegelijkertijd was Ethereum weer inflatoir, wat betekent dat er dus meer ETH tokens in circulatie bij kwamen. De voorraad Ethereum groeide de afgelopen week met ongeveer 4.092 ETH-tokens, wat neerkomt op ongeveer $6,6 miljoen.

2023 begon met een opleving in de Ethereum gas fees, voornamelijk aangewakkerd door NFT handelsvolumes en de Blur token airdrop en de burn rate van de munt versnelde verder te midden van een meme coin-hype. Sindsdien is de NFT-hype gaan liggen en gebeurt er in de bredere markt eigenlijk bijzonder weinig. Vervolgens bleef het totale aanbod van ethereum tokens lange tijd bijzonder stabiel.

Na de merge was de verwachting dat het Ethereum netwerk voornamelijk deflatoir zou zijn. Door het wegvallen van beloningen voor miners en het vernietigingssmechanisme zou het totale aanbod van ETH steeds kleiner worden. In de basis bleek dit ook inderdaad zo te zijn, maar we zien nu dat tijdens periodes van extreem lage activiteit en gas fees, het netwerk toch weer te maken kan krijgen met inflatie.

Ethereum inflatie

Hoewel dat natuurlijk geen ramp is, lijkt deflatie wel sterk de voorkeur te hebben onder beleggers. Immers, als de voorraad slinkt en de vraag hetzelfde blijft, zou dat in principe tot een stijging van de prijs moeten lijden. Of het Ethereum netwerk inflatoir of deflatoir is hangt dus wel sterk af van de hoogte van de gas fees.

De verwachting is daarom ook dat zodra de gas fees weer stijgen, het netwerk ook weer deflatoir zal worden. Mogelijk zelfs met goede ontwikkelingen voor de koers van ETH op de lange termijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Advertentie