Roy van Krieken Roy van Krieken
12/09/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2023 07:00

Ethereum ondervindt inflatie: Wat zijn de gevolgen voor de koers?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum koers analyse voor slimme handelaren

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

De transactiekosten, ookwel gas fees genoemd, van Ethereum (ETH) lijken het diepste punt te bereiken sinds begin 2022, aldus recente gegevens van Coin Metrics. De lage kosten hebben er zelfs toe geleid dat het netwerk na lange tijd weer inflatoir is. Maar wat betekent dit voor de toekomst van ’s werelds op één na grootste cryptocurrency?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Afgenomen vraag leidt tot lagere kosten 

De gemiddelde kosten voor Ethereum transacties staat nu op een bescheiden $1,83, terwijl de kosten voor swap via Uniswap rond de $4,17 liggen. Dergelijke lage niveaus werden voor het laatst opgemerkt rond november vorig jaar. Tegelijkertijd was Ethereum weer inflatoir, wat betekent dat er dus meer ETH tokens in circulatie bij kwamen. De voorraad Ethereum groeide de afgelopen week met ongeveer 4.092 ETH-tokens, wat neerkomt op ongeveer $6,6 miljoen.

2023 begon met een opleving in de Ethereum gas fees, voornamelijk aangewakkerd door NFT handelsvolumes en de Blur token airdrop en de burn rate van de munt versnelde verder te midden van een meme coin-hype. Sindsdien is de NFT-hype gaan liggen en gebeurt er in de bredere markt eigenlijk bijzonder weinig. Vervolgens bleef het totale aanbod van ethereum tokens lange tijd bijzonder stabiel.

Na de merge was de verwachting dat het Ethereum netwerk voornamelijk deflatoir zou zijn. Door het wegvallen van beloningen voor miners en het vernietigingssmechanisme zou het totale aanbod van ETH steeds kleiner worden. In de basis bleek dit ook inderdaad zo te zijn, maar we zien nu dat tijdens periodes van extreem lage activiteit en gas fees, het netwerk toch weer te maken kan krijgen met inflatie.

Ethereum inflatie

Hoewel dat natuurlijk geen ramp is, lijkt deflatie wel sterk de voorkeur te hebben onder beleggers. Immers, als de voorraad slinkt en de vraag hetzelfde blijft, zou dat in principe tot een stijging van de prijs moeten lijden. Of het Ethereum netwerk inflatoir of deflatoir is hangt dus wel sterk af van de hoogte van de gas fees.

De verwachting is daarom ook dat zodra de gas fees weer stijgen, het netwerk ook weer deflatoir zal worden. Mogelijk zelfs met goede ontwikkelingen voor de koers van ETH op de lange termijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Bitcoin naar $200.000, belangrijke ETF-goedkeuring verwacht
Ethereum ETF’s stunten op Wall Street – nieuwe recordkoers in zicht
Wachtrij om Ethereum-validator te worden stijgt enorm
27% van alle Ethereum nu gestaked: koers onder druk
Advertentie