Ivo Melchers Ivo Melchers
12/09/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2023 19:00

Ethereum oprichter verklaart Twitter hack: wat kun je hiervan leren?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum oprichter verklaart Twitter hack: wat kun je hiervan leren?

Foto: Shutterstock/ Maksim Shmeljov

Een paar dagen terug kon je in het Ethereum nieuws voorbij zien komen dat het X-account (ofwel het Twitter-account) van Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum (ETH), gehackt was. Het account werd vervolgens in gebruik genomen om nietsvermoedende crypto-investeerders om de tuin te leiden. Buterin doet nu een boekje open over hoe het incident plaats heeft kunnen vinden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Enorme crypto verliezen na hack

De in totaal 4,9 miljoen volgers van het Ethereum-brein werden op 10 september blootgesteld aan een bericht waarin mensen gratis een non-fungible token (NFT) konden claimen ter viering van de komst van ‘Proto-Danksharding’ op Ethereum. Het bevatte echter een kwaadaardige phishing-link waardoor gebruikers na het bevestigen van een transactie een leegloop op hun wallets zagen.

Het misleidende bericht heeft tot grote crypto-verliezen geleid. De wallet van de oplichter had op een gegeven moment minstens 691.000 aan activa buitgemaakt.

ETH oprichter bevestigt SIM-swap

Buterin heeft nu na een paar dagen voor het eerst weer iets van zich laten horen. Om precies te zijn deelde hij een reeks berichten op het gedecentraliseerde social media-netwerk ‘Farcaster’. Buterin gaf aan dat de hack het resultaat was van een zogenoemde ‘SIM-swap-aanval’.

SIM-swapping is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een kwaadwillende de controle probeert te krijgen over het telefoonnummer van een slachtoffer door de SIM-kaart van het slachtoffer te activeren op een andere telefoon. Met de controle over het nummer kunnen oplichters tweefactorauthenticatie (2FA) gebruiken om toegang te krijgen tot sociale media-, bank- en crypto-accounts

In het geval van Buterin heeft de oplichter T-Mobile om de tuin geleid om zo een nieuwe SIM-kaart te ontvangen met het telefoonnummer van de crypto-pionier.

Buterin benoemt verder nog dat een telefoonnummer voldoende is om een X-account opnieuw in te stellen met een wachtwoord, zelfs als het niet als 2FA wordt gebruikt. Hij deelt het advies om je telefoonnummer volledig buiten beschouwing te laten.

Ethereum-ontwikkelaar Tim Beiko deelde op 10 september middels een bericht op X ook al het advies om telefoonnummers van X-accounts te verwijderen en sterke 2FA te gebruiken.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Ethereum ETF’s kunnen nog wel even duren, zegt SEC-hoofd Gary Gensler
Ethereum-revolutie nabij: Laatste horde voor ETH ETF’s genomen
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Advertentie