Ivo Melchers Ivo Melchers
13/10/2023 15:07 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2023 12:37

Ethereum staking verliest interesse: dit is een bijkomend voordeel

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
El hype de Ethereum todavía no despega, pero crece la expectación

Foto: sweeann/Shutterstock

Door ethereum (ETH) te staken draag je bij aan de veiligheid en het draaiende houden van het grootste smart contract netwerk van de crypto-industrie. Het vastzetten van ether werd steeds populairder de afgelopen maanden waardoor het geduld van geïnteresseerden flink op de proef werd gesteld. Er ontstond namelijk een grote wachtrij dankzij de grote vraag. Nu is hier echter weinig meer meer van over en kun je weer in een mum van tijd deelnemen aan het consensusmechanisme.

Ethereum-revolutie nabij: Laatste horde voor ETH ETF’s genomen
Ethereum-revolutie nabij: Laatste horde voor ETH ETF's genomen

Populariteit ETH staking daalt

Met de merge van september vorig jaar maakten miners plaats voor zogenoemde validators. Ethereum evolueerde namelijk van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Vervolgens vond in april van dit jaar de Shapella -update plaats. Hierdoor werd het mogelijk om de gestakete ether uit de staking contracten op te nemen.

Deze Shapella update bezorgde de populariteit van ETH staking logischerwijs een grote boost. Investeerders kunnen nu namelijk te allen tijde hun gestakete munten opnemen waardoor het proces een stuk toegankelijker is geworden.

In juni van dit jaar kon je op Crypto Insiders lezen dat de totale wachttijd om een validator te worden op het Ethereum netwerk op een recordhoogte van meer dan 46 dagen stond. Er geldt namelijk een limiet op het aantal nieuwe toegestane validators per epoch, ofwel grofweg 12 seconden. Op het hoogtepunt stonden er meer dan 96.000 validators te wachten om deel te nemen aan het netwerk.

Uit data van Validator Queue blijkt dat momenteel slechts 301 validators in de wacht staan. Hiermee is de wachttijd gedaald tot ongeveer 2,5 uur. De website geeft tot slot weer dat momenteel iedere epoch 13 nieuwe validators kunnen worden toegelaten tot het netwerk.

Steeds minder nieuwe mensen staan nu dus te popelen om bij te dragen aan de veiligheid van het Ethereum netwerk. Als gunstig gevolg kun je nu wel een stuk sneller een validator node draaien. Hiervoor heb je echter wel minimaal 32 ETH nodig.

Ongeveer drie weken geleden kon je echter nog wel lezen dat het totale aantal gestakete ether de indrukwekkende mijlpaal van 30 miljoen ETH had bereikt. Volgens data van Dune staat de teller nu echter gelijk aan zo’n 27,6 miljoen ETH.

Advertentie

Ethereum transactiekosten op dieptepunt

Eerder deze week heb je wellicht voorbij zien komen dat de transactiekosten op het Ethereum netwerk momenteel op een historisch dieptepunt staan. Een direct gevolg van de extreem lage vergoedingen is dat ETH op het moment niet meer deflatoir is. Een deel van de vergoedingen wordt namelijk vernietigd, maar de uitgifte van nieuwe ether ligt momenteel hoger.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Bitcoin naar $200.000, belangrijke ETF-goedkeuring verwacht
Ethereum ETF’s stunten op Wall Street – nieuwe recordkoers in zicht
Wachtrij om Ethereum-validator te worden stijgt enorm
27% van alle Ethereum nu gestaked: koers onder druk
Advertentie