Roy van Krieken Roy van Krieken
27/05/2022 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/05/2022 18:01

Ethereum transactiekosten op historisch dieptepunt, een bearish teken?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum transactiekosten op historisch dieptepunt, een bearish teken?

Foto: Zephyr_p/Shutterstock

Het is in het verleden een doorn in het oog geweest voor menig Ethereum (ETH) gebruiker; de transactiekosten die soms torenhoog waren waardoor het gebruik van het netwerk haast niet meer mogelijk was. Op dit moment is van dit probleem geen sprake. De transactiekosten zijn vandaag de dag extreem laag en dit heeft alles te maken met een bijzonder lage activiteit op het netwerk.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum gas fees

Volgens het crypto onderzoeksbureau Santiment zijn deze transactiekosten, ook wel gas fees genoemd, op dit moment zo ontzettend laag omdat het Ethereum netwerk nauwelijks gebruikt wordt. Zij spreken zelfs over een fase van ‘winterslaap’. In voorgaande bearmarkten was hetzelfde fenomeen zichtbaar, aldus Santiment.

“Ethereum blijft extreem lage transactiekosten vertonen, wat duidt op zeer minimale activiteit en hints van stagnatie en angst. Dit #hibernation gedrag geldt ook voor $ETH’s gepaarde #stablecoin, $DAI”

Crypto winter

In het rapport legt Santiment het verband uit tussen lage fees en weinig activiteit, waarbij “niemand geïnteresseerd is om iets te doen”. Ook de ‘velocity’ van de DAI stablecoin zou deze conclusie van het platform onderbouwen. Velocity is een maatstaf voor hoe snel geld circuleert in de crypto economie. Ook deze velocity van DAI is op dit moment extreem laag.

Om die reden kan er volgens Santiment geconcludeerd worden dat er op dit moment zeker sprake is van een crypto winter. Investeerders zijn niet bereid iets te ondernemen, mede door de angst op een verder daling en het vertrouwen in het Ethereum netwerk en de bredere crypto markten is afwezig. Investeerders wachten simpelweg op een bepaalde gebeurtenis die nieuwe actie weer kan triggeren. Tot die tijd houden de bears een winterslaap, aldus Santiment.

“Wat deze twee grafieken samen laten zien is winterslaap. Het gebeurt typisch in de winter. Beren slapen in de winter. Wachten op een trigger…”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie