Timo Bult Timo Bult
29/05/2022 09:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/05/2022 09:16

Ethereum update kampt met problemen, maar het lijkt erger dan het is

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum update kampt met problemen, maar het lijkt erger dan het is

Foto: phive/Shutterstock

Iedereen in de crypto-gemeenschap kijkt vol verwachting uit naar de komst van Ethereum 2.0, het nieuwe Ethereum-netwerk dat op proof-of-stake (PoS) zal draaien. Deze grote update zit nu echter nog in zijn testfase, en deze week bleek maar weer dat het doen van tests zeker noodzakelijk is. Het testnetwerk kreeg namelijk te maken met een redelijk groot probleem.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum Beacon Chain kampt met problemen

Op dit moment draait Ethereum op een proof-of-work (PoW) mechanisme. Dat houdt in dat ethereum miners complexe berekeningen uitvoeren en zo bijdragen aan het verwerken van transacties en het beveiligen van het netwerk. Dit kost echter een hoop energie en is niet makkelijk op te schalen in het geval dat het aantal transacties toeneemt.

De ontwikkelaars van Ethereum zijn daarom al een tijd bezig met een grote update. Na deze update zullen miners niet meer nodig zijn en zullen ETH-bezitters hun crypto kunnen staken. Op dit moment draait dit PoS-netwerk al wel in de vorm van de Beacon Chain. Echter kreeg deze blockchain deze week dus te maken met problemen.

‘Reorg’ veroorzaakt een onderbreking van ETH blockchain

Het probleem bestond uit een zogenoemde reorg. Dat is een situatie op een blockchain-netwerk waarin er twee transactieblokken tegelijk worden voorgesteld, waardoor een van de blokken opzij wordt geschoven. Maar doordat er verschillen bestonden tussen de Ethereum-clients, kon het netwerk zijn zaken voor 7 transactieblokken lang niet op orde krijgen. Normaal gesproken is een reorg snel opgelost.

Dit houdt dus in dat voor 7 transactieblokken op rij, er geen transacties verwerkt konden worden. Mocht dit gebeuren in een situatie waarin er grote hoeveelheden geld bij gemoeid zijn, zoals het huidige Ethereum-netwerk, dan zou dit desastreuze gevolgen kunnen hebben.

Advertentie

ETH 2.0 ‘merge’ lancering verder uitgesteld?

Volgens de ontwikkelaars lijkt het probleem niet zo kritiek als het lijkt. Het mechanisme dat een dergelijke situatie op zou moeten lossen was namelijk nog niet volledig uitgerold bij alle Ethereum-clients. Ethereum-ontwikkelaar Preston van Loon schrijft op Twitter: “Deze reorg is geen indicatie van een gebrekkige ‘fork keuze’, maar een niet-triviale segmentatie van bijgewerkte versus verouderde clientsoftware.”

Of dit er uiteindelijk voor zal zorgen dat de merge, dat is de officiële overstap op PoS, wordt uitgesteld is niet duidelijk. De merge zal naar verwachting in augustus plaatsvinden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie