Simon Bosch Simon Bosch
07/09/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 05:00

Gaat ethereum de strijd aan met bitcoin? Verwachtingen rondom beursfondsen

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum schaalnetwerk lanceert nieuwe beveiligingsupdate

Foto: Alexandru Nika

Al een paar jaar wacht de markt met smart op betere Exchange Traded Funds (ETF’s) voor cryptocurrencies. Het lijkt erop dat de introductie van de zogeheten spot-ETF’s eindelijk in de buurt begint te komen, zo ook voor bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Volgens crypto-onderzoeksbureau K33 is ethereum wat dit betreft zelfs de betere investering.

SEC zoekt naar redenen om ethereum beursfonds af te wijzen
SEC zoekt naar redenen om ethereum beursfonds af te wijzen

SEC wil nog steeds geen crypto spot ETF’s

Er bestaan al sinds 2021 ETF’s voor crypto, maar spot-ETF’s zijn er nog bijna niet. Deze beursfondsen hebben geen crypto-futurescontracten als onderliggende waarde, maar de ‘echte’ coins. De bestaande ETF’s op basis van futures hanteren relatief hoge commissies, die worden namelijk actiever beheerd door mensen die in de futurescontracten handelen. Dat kost tijd en moeite, en dus meer geld.

Spot-ETF’s kunnen hier verandering in brengen, omdat deze fondsen simpelweg de coins aan kunnen houden en niet actief hoeven te handelen. Momenteel vormen Amerikaanse beleidsmakers het grootste obstakel, en dan met name de Securities and Exchange Commission. Dit instituut denkt dat fondsen de constructie kunnen gebruiken om de markt te manipuleren.

Mede daardoor heeft de SEC tot nu toe elke aanvraag voor een ETF geweigerd. Toen BlackRock zijn aanvraag deed voor een bitcoin-spot-ETF groeide de hoop dat dit zou veranderen snel. Maar ook dit is onlangs voorlopig de kop in gedrukt. Er zijn zeven Amerikaanse bedrijven die een aanvraag hebben gedaan, maar ze zijn allemaal geweigerd.

Advertentie

“Ethereum gaat beter presteren dan bitcoin”

Er ligt veel aandacht op de bitcoin-ETF’s die op goedkeuring wachten, maar veel minder op de aanvragen voor beursfondsen op basis van ethereum. Dat schrijft crypto-analysebureau K33 in een onderzoeksrapport.

Ook voor de op één na grootste crypto liggen er verschillende ETF-aanvragen in de wachtrij. Op 12 oktober is de deadline voor de één van de ethereum-ETF’s op basis van futures. Weliswaar is dit geen spot-ETF, maar het is reden genoeg om in september en oktober meer bullish te zijn op ETH dan op BTC.

De ETH/BTC-koers staat volgens K33 bovendien op het laagste punt in 2,5 jaar tijd (lees: sinds mei van 2021), wat genoeg ruimte voor opwaarts potentieel ten opzichte van bitcoin zou zijn. Toen twee jaar geleden de eerste op futures gebaseerde bitcoin-ETF werd geïntroduceerd steeg de prijs in de drie weken ervoor met 60%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie