Simon Bosch Simon Bosch
27/09/2022 05:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2022 05:07

Voorstel omkeerbare transacties op Ethereum gaat diefstal tegen

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Nieuwe details over volgende Ethereum update bekend

Foto: kkssr/Shutterstock

Ondanks de flink lagere prijzen zijn criminelen niet teruggedeinsd van blockchains en cryptocurrencies. Sterker nog, ze hebben er een tandje bijgedaan. 2022 zag nu al een recordbedrag aan gestolen coins. Onderzoekers van Stanford hebben een idee om diefstal op blockchain nóg onaantrekkelijker te maken. Ze hebben een voorstel gedaan om transacties op Ethereum (ETH) omkeerbaar te maken.

Wachtrij om Ethereum-validator te worden stijgt enorm
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Omkeerbare transacties op Ethereum

Dat schrijft Stanford-onderzoeker Kaili Wang op Twitter. Samen met een aantal anderen heeft zij een voorstel gedaan om transacties op Ethereum omkeerbaar te maken onder bepaalde omstandigheden. In een blogpost en in het paper ‘ERC-20R and ERC-721R: Reversible Transactions on Ethereum’ leggen de drie onderzoekers uit wat ze precies onder het voorstel verstaan.

Het idee verwoest niet het principe waar blockchain voor staat. Blockchains moeten immers open, permanente databases die vertrouwen bieden mogelijk maken. In plaats daarvan voegt het juist wat toe. Er zit namelijk nogal wat risico in crypto-transacties die je bij het reguliere bankensysteem veel minder hebt. Als je je geld per ongeluk naar het verkeerde walletadres stuurt, dan is het weg. Er is ook geen bedrijf dat je opbelt als er opvallend grote bedragen worden overgemaakt naar adressen waar je niet bekend mee bent.

Advertentie

ETH omkeren kan niet zomaar

Omkeerbare transacties kunnen een uitweg bieden. Als fondsen worden gestolen, dan zou een slachtoffer via een smart contract kunnen vragen om de gestolen tokens tijdelijk te bevriezen. Een decentraal team van juryleden kan dan volledig via de blockchain oordelen over of de tokens moeten worden bevroren en eventueel moeten worden teruggezonden.

Ook beschrijft de paper manieren om deze ‘decentrale rechters’ eerlijk te houden, bijvoorbeeld met vergoedingen. Het omkeren kan dus niet zomaar. Het wordt verder bemoeilijkt door het proces bijvoorbeeld maar drie dagen na de transactie mogelijk te maken.

Het moet ook benadrukt worden dat het geen betrekking heeft op het omkeren van transacties met specifiek ETH-tokens, maar om uitsluitend die van een geheel nieuwe (potentiële) token op Ethereum. Het is geen ERC-20-coin, in plaats daarvan stellen de onderzoeker twee geheel nieuwe standaarden voor onder de namen ERC-20R en ERC-721R.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie