Erik Juffermans Erik Juffermans
19/08/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/08/2023 16:00

Waarom het aanstaande Ethereum beursfonds een gamechanger is

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin koers naar $750.000 in

Foto: nyker/Shutterstock

We spraken er deze week al over: het potentiële aanstaande Ethereum (ETH) futures beursfonds, of ETF. Als we Bloomberg moeten geloven komt een dergelijk Ethereum futures ETF er vrijwel zeker aan. Dit zou belangrijk nieuws zijn voor de crypto sector. De goedkeuring van zo’n ETF zou namelijk gevolgen kunnen hebben voor de vermeende status van Ethereum als een effect.

Ethereum oprichter waarschuwt voor risico’s van ‘Layer-2’ crypto netwerken
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Groen licht voor Ethereum futures ETF?

Ten eerste is een futures ETF niet hetzelfde als een spot ETF. De laatstgenoemde geeft namelijk een directe blootstelling aan het betreffende product en investeert direct in de onderliggende activa. Een futures ETF doet dit niet. Deze is meer bedoeld om te speculeren op een koersstijging of daling. Het belang van een futures ETF moet echter zeker niet onderschat worden.

Naast alle hype rondom een bitcoin (BTC) spot ETF begint nu dus ook het balletje te rollen voor Ethereum. Ruim tien financiële instituties hebben een aanvraag gedaan voor een Ethereum futures ETF. Gegadigden zijn Volatility Shares, Bitwise en Proshares. Volgens Bloomberg is het niet zeker of alle aanvragen goedgekeurd zullen worden. Wel is het gerucht dat er “een aantal” voor oktober groen licht zal krijgen. Een bitcoin futures ETF bestaat al in de VS.

Wat betekent het voor Ethereum?

Wat zou een goedkeuring van een Ethereum futures ETF door Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) betekenen? Volgens crypto analyst Adam Cochran zou de potentiële goedkeuring van een dergelijk ETF een erkenning zijn door de SEC dat ethereum geen effect is. 

Volgens Cochran zou een een futures ETF betekenen dat ethereum als commodity wordt bestempeld samen met goud, zilver maar ook bitcoin. Ethereum zou dan niet onder het toezicht van de SEC vallen, maar van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). 

De goedkeuring van een Ethereum futures ETF zou dan ook een belangrijke ontwikkeling kunnen zijn voor de gehele industrie. Het is een volgende stap in de adoptie en erkenning van crypto. De koers reageerde echter niet op het positieve nieuws, meer werd deze mee omlaag getrokken door een roodkleurende markt. De ethereum koers daalde deze week met meer dan 10% en komt op het moment van schrijven uit op ongeveer $1.662.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie