Erik Juffermans Erik Juffermans
19/08/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/08/2023 16:00

Waarom het aanstaande Ethereum beursfonds een gamechanger is

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin domineert in 2024: Goud, AEX, S&P 500 en Nasdaq blijven achter

Foto: nyker/Shutterstock

We spraken er deze week al over: het potentiële aanstaande Ethereum (ETH) futures beursfonds, of ETF. Als we Bloomberg moeten geloven komt een dergelijk Ethereum futures ETF er vrijwel zeker aan. Dit zou belangrijk nieuws zijn voor de crypto sector. De goedkeuring van zo’n ETF zou namelijk gevolgen kunnen hebben voor de vermeende status van Ethereum als een effect.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Groen licht voor Ethereum futures ETF?

Ten eerste is een futures ETF niet hetzelfde als een spot ETF. De laatstgenoemde geeft namelijk een directe blootstelling aan het betreffende product en investeert direct in de onderliggende activa. Een futures ETF doet dit niet. Deze is meer bedoeld om te speculeren op een koersstijging of daling. Het belang van een futures ETF moet echter zeker niet onderschat worden.

Naast alle hype rondom een bitcoin (BTC) spot ETF begint nu dus ook het balletje te rollen voor Ethereum. Ruim tien financiële instituties hebben een aanvraag gedaan voor een Ethereum futures ETF. Gegadigden zijn Volatility Shares, Bitwise en Proshares. Volgens Bloomberg is het niet zeker of alle aanvragen goedgekeurd zullen worden. Wel is het gerucht dat er “een aantal” voor oktober groen licht zal krijgen. Een bitcoin futures ETF bestaat al in de VS.

Wat betekent het voor Ethereum?

Wat zou een goedkeuring van een Ethereum futures ETF door Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) betekenen? Volgens crypto analyst Adam Cochran zou de potentiële goedkeuring van een dergelijk ETF een erkenning zijn door de SEC dat ethereum geen effect is. 

Volgens Cochran zou een een futures ETF betekenen dat ethereum als commodity wordt bestempeld samen met goud, zilver maar ook bitcoin. Ethereum zou dan niet onder het toezicht van de SEC vallen, maar van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). 

De goedkeuring van een Ethereum futures ETF zou dan ook een belangrijke ontwikkeling kunnen zijn voor de gehele industrie. Het is een volgende stap in de adoptie en erkenning van crypto. De koers reageerde echter niet op het positieve nieuws, meer werd deze mee omlaag getrokken door een roodkleurende markt. De ethereum koers daalde deze week met meer dan 10% en komt op het moment van schrijven uit op ongeveer $1.662.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie