Beleggen in een MOAT; wat is dat?

icon-finance
Finance nieuws
Beleggen in een MOAT; wat is dat?

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Er zijn vele vormen van beleggen. Je kunt beleggen in aandelen, crypto, NFT’s, vastgoed en nog veel meer. Maar hoe kun je als particuliere belegger nou beleggen in losse aandelen en over de lange termijn de markt verslaan? Door te beleggen in bedrijven die een moat hebben. Alphastocks legt je uit wat een moat is, hoe je deze kunt vinden en geeft een aantal voorbeelden.

Waardebeleggen

Om het idee van moats in het wereld van beleggingen te bespreken, is het belangrijk om eerst het idee van waardebeleggen te begrijpen, aangezien de twee zeer nauw met elkaar verbonden zijn. De grootvader van het value investing was de Amerikaan Ben Graham, die in 1949 The Intelligent Investor schreef, een boek dat Warren Buffett omschreef als het beste boek ooit geschreven over beleggen. Daarin pleitte hij voor beleggen op lange termijn, jezelf echt zien als deel-eigenaar van het bedrijf waarin je belegt en deelnemen aan hun reis. Zijn strategie draaide om het zoeken naar bedrijven die onder hun werkelijke waarde werden verkocht.

MOAT

De “moat”, ook wel een competitief voordeel of een slotgracht genoemd. Hoewel de legendarische belegger Warren Buffet de term “moat” niet heeft uitgevonden, noemde Buffet het in een van zijn jaarlijkse updates voor aandeelhouders en dat heeft geleid tot het populaire concept.

Een moat wordt in de beleggingscontext gedefinieerd als:

“het vermogen van een bedrijf om concurrentievoordelen te behouden ten opzichte van zijn concurrenten, om zo zijn winst en marktaandeel op lange termijn te beschermen tegen concurrerende bedrijven”

Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Het is voordeel waarmee een bedrijf andere bedrijven voor kan blijven en het bijna ondenkbaar is dat het bedrijf ooit verdwijnt. De moat zorgt ervoor dat het bedrijf over de lange termijn blijft bestaan, de winst kan laten groeien en marktaandeel behoudt of groeit.

Voorbeelden van MOATs

Hieronder staan een aantal voorbeelden van moats met bedrijven:

  • Netwerkeffecten – Producten en diensten worden waardevoller en beter naarmate het aantal verworven gebruikers toeneemt (bijv. Facebook/Meta, Google, Amazon).
  • Overschakelingskosten – De positieve financiële gevolgen van de overstap naar een andere aanbieder wegen niet op tegen de kosten die ermee gepaard gaan (bijv. Apple).
  • Schaalvoordelen – De productiekosten per eenheid nemen af naarmate de schaal van het bedrijf toeneemt (bijv. Amazon, Walmart, Target).
  • Immateriële goederen – Eigendomstechnologie, patenten, handelsmerken en merknamen (b.v. Boeing, Nike, The Walt Disney Company, Coca-Cola of Louis Vuitton Hennessy).

Hoe vind je een MOAT?

De moat komt tot uiting in de vorm van consistente bedrijfsresultaten en winstmarges aan de bovenkant van het sectorgemiddelde. Bedrijven met een economische slotgracht hebben vaker wel dan niet hogere winstmarges.

Als een bedrijf consequent een beter presteert dan de rest van de markt, dan is dit typisch een van de eerste tekenen van een economische slotgracht of moat. Je kunt ook makkelijker denken. Stel jezelf de kritische vraag; denk je dat het mogelijk is om dit bedrijf eruit te concurreren? Als het antwoordt “ja” is heeft het waarschijnlijk geen moat. Is het makkelijk voor een ander bedrijf om The Walt Disney Company, met hun unieke films op Disney+ en hun themaparken eruit te concurreren? Wij denken van niet en dus heef dit bedrijf hoogstwaarschijnlijk een moat. Zo simpel kan het zijn!

Alphastocks portfoliotrakcer

Als je klaar bent om te beleggen heb je een goede portfoliotracker nodig. Met de portfoliotracker van Alphastocks kun je al jouw crypto, aandelen, ETFs en meer op een visuele en overzichtelijke manier inzien. Benieuwd? Meld je dan aan!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie