Ivo Melchers Ivo Melchers
02/08/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/08/2023 12:30

Dit is wat Nederlanders in 2023 sparen. Ben jij bovengemiddeld?

icon-finance
Finance nieuws
Dit is wat Nederlanders in 2023 sparen. Ben jij bovengemiddeld?

Foto: VAKS-Stock Agency/Shutterstock

Het sparen van geld; de een is er wat beter in dan de ander, maar bijna iedereen heeft een spaarrekening waar iedere maand een deel van het inkomen naartoe wordt gestuurd. Het sparen dient vaak als een manier om onverwachte kosten in de toekomst op te vangen, maar ook voor grote en leuke uitgaven zoals een vakantie, studie, auto of huis. Nederlanders staan bekend om hun zuinigheid, maar hoeveel legt de gemiddelde Nederlander iedere maand opzij?

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Hoeveel spaart Nederland?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert om tien procent van je inkomen te sparen. Op de website benoemt het tevens dat uit cijfers van 2019 blijkt dat 83 procent van alle Nederlanders spaart.

Uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat we in Nederland om en nabij de 6,5 procent van ons salaris opzij zetten. Met het bruto modaal inkomen, bepaald door salarisdienstverlener APB, van 3.078 euro houd je netto 2.544 euro over. Met een percentage van 6,5 procent zou dit betekenen dat mensen gemiddeld 152,64 euro per maand sparen.

Om te kijken of jij boven of onder het landelijk gemiddelde ligt, kun je simpelweg 6,5 procent van jouw netto-salaris berekenen en dit vervolgens vergelijken met het bedrag dat je elke maand opzij legt.

Gisteren kon je met de BufferBerekenaar van Nibud een schatting van jouw ideale financiële buffer laten maken. Deze buffer zou vervolgens moeten dienen als een vangnet voor onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven. Ook met de huidige onaantrekkelijke rente op je spaarrekening blijft het verstandig om geld apart te zetten voor onverwachte tegenvallers.

Advertentie

Verantwoord beleggen

Om je financiële doelen te bereiken kun je er uiteraard ook voor kiezen om een deel te investeren. Het Nibud raadt aan om te allen tijde een financiële buffer te hanteren zodat je niet in de geldproblemen komt wanneer het rendement tegenvalt. Voor crypto investeerders is dit van groot belang, zo heeft 2022 maar weer bewezen. De enorme daling in de bitcoin koers heeft namelijk tot gigantische verliezen gezorgd bij investeerders.

Door iedere maand 833,50 euro aan de kant te schuiven zou je na 10 jaar een vermogen van maar liefst 100.000 euro bij elkaar hebben verzameld. Het investeren van je geld zou het bereiken van je financiële doelen echter een stuk makkelijker kunnen maken. Wees je echter altijd bewust van de bijbehorende risico’s.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie