Ivo Melchers Ivo Melchers
01/08/2023 19:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/08/2023 19:00

Dit is hoeveel geld je achter de hand moet houden als buffer

icon-finance
Finance nieuws

Foto: Shutterstock/allstars

Van het ene moment op het andere kan je overspoeld raken met een berg aan onvoorziene uitgaven. Een kapotte wasmachine, reparatie aan je auto, een flinke boete en noem het maar op. Om te voorkomen dat je met je handen in je haar komt te zitten is het van uiterst belang dat je een financiële buffer opbouwt. Hoe groot gedeelte van je salaris moet je echter opzij leggen om slapeloze nachten wat dat betreft te voorkomen?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Financiële buffer

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, beter bekend als Nibud, stelt een zogenoemde BufferBerekenaar beschikbaar voor alle bezoekers van de website. De BufferBerekenaar is een onafhankelijke rekentool dat ‘’huishoudens inzicht geeft in het bedrag dat verstandig is om achter de hand te hebben om onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven op de korte en middellange termijn direct te kunnen betalen’’.

Het bufferbedrag is opgebouwd uit vijf onderdelen: vervanging inboedel, onderhoud huis & tuin, onderhoud auto, vervanging auto en onvoorziene uitgaven.

Als voorbeeld gebruiken we een alleenstaand persoon zonder kinderen in een huurwoning. Voor het gemak nemen we het modaal inkomen in gebruik wat uit cijfers van salarisdienstverlener ADP gelijk staat aan 3.086 euro per maand. Ook gaan we uit van het bezit van een tweedehands auto in de compactklasse.

Met deze gegevens komt het adviesbuffer uit op een totaal van 10.700 euro. Hiermee zou je de onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven mee op kunnen vangen.

Stappenplan geld opzij zetten

Het Nibud adviseert om iedere maand tien procent van je inkomen opzij te zetten om op die manier jouw buffer op te bouwen. Wanneer je tien procent blijft sparen, vul je de buffer steeds weer aan en blijf je op die manier financieel gezond. Nibud adviseert tevens om het geld automatisch naar een spaarrekening te laten overschrijven zodat je er niet zelf over na hoeft te denken. Ook raadt het aan om aan het einde van het jaar de balans op te maken om te kijken in hoeverre het ook daadwerkelijk is gelukt.

Tien procent van je inkomen opzij leggen lijkt uiteraard makkelijker dan het is. De maandelijkse kosten kunnen namelijk al snel oplopen. Wanneer je ook nog een deel van je salaris wil investeren in bijvoorbeeld crypto als bitcoin (BTC) zul je erg bewust met je geld om moeten gaan. Eerder vandaag (interne link naar mijn Finance artikel van vandaag) heb je wellicht voorbij zien komen dat op je centen letten tot een enorm vermogen zou kunnen leiden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie