Erik Juffermans Erik Juffermans
31/01/2024 16:37 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/01/2024 17:39

Elon Musk niet langer rijkste ter wereld na $55 miljard tegenvaller

icon-finance
Finance nieuws
Elon Musk niet langer rijkste ter wereld na $55 miljoen tegenvaller

Foto: Frederic Legrand – COMEO/Shutterstock

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat de steenrijke ondernemer Elon Musk geen recht heeft op een bonuspakket ter waarde van 55 miljard dollar. Hierdoor daalt zijn vermogen tot ‘slechts’ 154 miljard dollar. Deze tegenvaller stoot Musk van de troon als rijkste persoon op aarde. Dit meldt de Financial Times.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Musk levert $55 miljard in

Jaren geleden kreeg Musk het bonuspakket al toegezegd bij zijn bedrijf Tesla. Bij goede prestaties van het bedrijf zou Musk recht hebben op de beloningen. Maar een aandeelhouder van Tesla, genaamd Richard Tornetta, stak hier een stokje voor.

Tornetta bestempelt de bonus als buitensporig. De reden dat de bonus zo ontiegelijk hoog was, is omdat de bonus in aandelenopties werd uitgekeerd in plaats van cash. In 2018 spande Tornetta al een rechtszaak aan, en nu zes jaar later geeft de rechter in de Amerikaanse staat Delaware, waar Tesla gevestigd is, hem dus gelijk.

De aandeelhouder vond het onder andere oneerlijk dat het bestuur van Tesla, dat onder controle stond van Musk zelf, hem de bonus heeft toegezegd. Een van de bestuurders was zelfs de broer van Elon, Kimbal Musk.

Elon Musk niet blij met uitspraak

De advocaten van Musk zijn uiteraard niet te spreken over de uitspraak van de rechter. Zo zeggen de advocaten dat het voorstel voor de bonus door de grote meerderheid van de aandeelhouders is aangenomen. Ook zou de bonus verband hebben met de ontwikkeling van het bedrijf. De bonus zou dus bijgedragen hebben aan de geweldige groei die Tesla de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. En hier hebben aandeelhouders op hun beurt weer van geprofiteerd.

Via X sprak Musk zich al uit over de keuze van de rechter. “Vestig nooit je bedrijf in de staat Delaware,” zegt hij onder andere. Ook raadt hij anderen aan hun bedrijf in de staten Nevada of Texas te vestigen “als ze willen dat aandeelhouders dingen kunnen besluiten”.

Hoewel het uiteraard om heel veel geld gaat, is Elon Musk na deze financiële tegenvaller nog steeds steenrijk. Wel moet hij nu de toppositie als rijkste persoon op aarde afstaan aan de Fransman Bernard Arnault. De 74-jarige zakenman heeft een vermogen van 179 miljard dollar en is onder andere eigenaar van Christian Dior en Louis Vuitton.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie