Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
17/04/2024 16:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/04/2024 14:18

Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie

icon-finance
Finance nieuws
Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie

Foto: MDart10/Shutterstock

Steeds meer grote spelers uit de traditionele financiële wereld omarmen de technologie achter crypto: blockchain.

De Bank for International Settlements (BIS), of Bank voor Internationale Betalingen (BIB), is een een internationale organisatie die dient als een soort bank voor centrale banken wereldwijd.

Het in Zwitersland gebaseerde BIS wil blockchain-technologie implementeren bij de creatie van een zogenaamd ‘Finternet.’

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Wat is unified ledger technologie?

De BIS kondigt in een rapport aan dat het ‘unified ledgers’ wil implementeren in de traditionele financiële wereld.

Een unified ledger, of geïntegreerd grootboek, is een technologie die alle financiële transacties en gerelateerde gegevens samenvoegt in één uniform systeem. Dit grootboek combineert verschillende elementen zoals financiële activa, eigendomsregistraties, regels voor het gebruik ervan, en andere relevante informatie.

Het voordeel is dat het systeem met behulp van blockchain-technologie het mogelijk maakt om financiële transacties efficiënter, sneller en veiliger uit te voeren, omdat het de behoefte aan meerdere afzonderlijke systemen en tussenpersonen vermindert.

Advertentie

Wat is het ‘Finternet’?

De betrokkenheid van BIS is niet niets. Het is namelijk een belangrijke internationale financiële organisatie en het fungeert als bank voor centrale banken. Het is opgericht in 1930 en heeft als doel om de monetaire en financiële stabiliteit wereldwijd te bevorderen.

De organisatie heeft een grote visie waarin blockchain een belangrijke rol gaat spelen. Het ziet het gebruik van unified ledgers als het “financiële systeem van de toekomst.”

Toch verwacht BIS niet dat alles op een enkel unified ledger zal draaien, maar beoogt meer een system van unified ledgers die samenwerken. Het noemt het “Finternet.”

Voor de transacties op deze ledgers is tokenisatie van activa nodig, waaronder geld, die dan via smart contracts kunnen worden overgedragen. Er wordt ook een rol voorgesteld voor een centrale entiteit, een ’tokenization manager’.  Deze entiteit zou toezicht moeten houden op naleving van regelgeving.

De BIS staat er niet alleen voor. Het werkt samen met zeven centrale banken in een project genaamd Project Agora, dat gebruikmaakt van unified ledger technologie voor digitale valuta van de centrale bank en getokeniseerde geldtransfers.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Duitse bank duikt in de crypto

De interesse van banken in crypto zien we ook in Duitsland terugkomen. Zo maakte Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), de grootste federale bank van Duitsland, onlangs een strategische zet in de wereld van crypto.

De bank kondigde een partnerschap aan met de prominente Oostenrijkse cryptocurrency exchange Bitpanda om crypto bewaardiensten aan te bieden aan haar institutionele klanten.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie