Paul Hopmans Paul Hopmans
4 min. leestijd

In 2025 én 2026 krijgen miljoenen Nederlanders meer koopkracht

icon-finance
Finance nieuws

Foto: Marcel Rommens/Shutterstock

De koopkracht van veel Nederlanders gaat er in 2025 en 2026 op vooruit.  In hun nieuwste rapport ‘Macro Economische Verkenning (MEV) ‘schetst het Centraal Planbureau (CPB) hoe de Nederlandse economie zich ontwikkelt en wat dat betekent voor jouw portemonnee.

Het rapport geeft ook antwoord op een andere belangrijke vraag: waar komt deze koopkrachtgroei vandaan?

We houden onze volgers dagelijks op de hoogte, volg ons gratis op Whatsapp.

Huurhuizen verdwijnen in recordtempo: zo raakt dit jou als huurder of koper
Huurhuizen verdwijnen in recordtempo: zo raakt dit jou als huurder of koper

Vooruitzichten voor de Nederlandse economie

In een rapport presenteert het CPB de economische en financiële vooruitzichten voor 2025 en 2026. Daarnaast werpt het onafhankelijke Nederlandse instituut alvast een blik op de ontwikkelingen tot 2030. De basis van het onderzoek vormt de Voorjaarsnota 2025, waarin de overheidsbegroting centraal staat.

De koopkracht stijgt volgens het CPB in 2025 met 0,7 procent en in 2026 met 1 procent. Oorzaak daarvan is dat de lonen sneller stijgen dan de inflatie. In 2024 lag de koopkrachtstijging nog op 2,8 procent, omdat het gemiddelde loon van Nederlanders behoorlijk steeg. In 2025 en 2026 is deze loonstijging minder sterk.

Andere belangrijke cijfers

Andere cijfers tonen eveneens interessante economische ontwikkelingen in Nederland. Zo blijft de werkloosheid met 4 procent relatief laag, al verwachten economen een lichte stijging. Ook de armoede daalt, maar minder snel dan in voorgaande jaren.

Het bruto binnenlands product (BBP) groeit in 2025 met 1,7 procent en in 2026 met 1,3 procent. Tegelijkertijd neemt de overheidsschuld toe, omdat de uitgaven structureel hoger liggen dan de inkomsten. De komende jaren geeft de overheid meer dan 2 procent van het BBP extra uit, bovenop wat er binnenkomt.

Die hogere uitgaven zijn deels het gevolg van de vergrijzing. De zorg- en sociale zekerheidskosten lopen flink op. Ook de rentelasten stijgen omdat de Nederlandse Staat meer leent.

Daarnaast komen er structurele lasten aan, zoals de 3,5 procent van het BBP die Nederland volgens de NAVO-norm aan defensie moet besteden, naast forse investeringen in klimaatmaatregelen. Dat alles zet de overheidsfinanciën onder druk. CPB-directeur Pieter Hasekamp zegt er het volgende over:

In deze onzekere tijd staat Nederland er nog altijd goed voor, maar de beleidsopgaven op het terrein van defensie, klimaat, stikstof en vergrijzing stapelen. Het is van belang om nu keuzes te maken en te investeren in ons toekomstig verdienvermogen en brede welvaart.”

Woningaanbod schiet naar recordhoogte, maar prijzen blijven stijgen
Woningaanbod schiet naar recordhoogte, maar prijzen blijven stijgen

Onzekerheid op de wereldmarkt

De Amerikaanse importheffingen zorgen voor onrust op de internationale financiële markten. Mogelijk leidt tot dit een lagere groei van het BBP en dat heeft een negatief effect op de wereldhandel. Wel handelt Nederland het meest binnen de Europese Unie, waardoor de klap waarschijnlijk minder groot is.

Dankzij de sterke binnenlandse vraag blijft de economie groeien, ondanks dat het op een bescheiden manier is. De economische groei is met name te danken aan hogere consumentenbestedingen en extra overheidsuitgaven.

Hogere lonen en meer koopkracht, maar niet iedereen profiteert

De lonen stijgen dit jaar naar verwachting met 5 procent en volgend jaar met ruim 4 procent. Omdat ook uitkeringen aan deze loonontwikkeling gekoppeld zijn, profiteren uitkeringsgerechtigden mee. Tegelijkertijd blijft de inflatie relatief laag. Dit jaar is het 3,2 procent en volgend jaar 2,5 procent. Als gevolg daarvan stijgt de koopkracht.

Toch profiteert niet iedereen evenveel van de economische groei. Vooral mensen met een lager inkomen gaan er minder op vooruit. Zo moet deze groep relatief meer belasting betalen. Gepensioneerden zien hun pensioen slechts beperkt stijgen en blijven daarmee achter.

Er zijn ook lichtpuntjes. Zo stijgen onder andere huur- en zorgtoeslag. Daardoor dalen de armoedecijfers. Wel is er hier een belangrijke kanttekening bij te plaatsen. Wie geen toeslagen aanvraagt of ontvangt, merkt daar echter niets van. Onder deze groep neemt armoede mogelijk juist toe.

Tijdelijk: Bitcoin-oranje McLaren F1 petjes gratis voor alle Nederlanders & Belgen

De voordeligste cryptobeurs van de lage landen, OKX, deelt uit. Dankzij hun strategische samenwerking met het F1-team van McLaren mogen ze alle Nederlandse en Belgische lezers van Crypto Insiders een officiële McLaren F1-pet volledig gratis aanbieden, en deze wordt gratis thuis geleverd.

Daarbovenop maak je ook nog kans op VIP-kaarten voor de Grand Prix van Zandvoort.
Aanmelden en je eerste crypto kopen kost je slechts 1 minuut – en is helemaal gratis.

Bekijken & pakken
Deel dit artikel
Dit artikel is gefactcheckt door: Denise Parengkuan
Auteur:
Over de auteur:
Paul Hopmans

Paul Hopmans is sinds januari 2025 actief als schrijver voor Crypto Insiders en heeft een unieke kijk op de wereld van cryptocurrency. Zijn kick-off in de cryptosector was in 2019, waarin hij veel waardevolle ervaring verzamelde over de wereld van digitale activa. Gecombineerd met een achtergrond in de ICT en zijn werk bij een crypto exchange, biedt Paul waardevolle inzichten voor zowel beginnende als gevorderde cryptoliefhebbers. Met een expertise in diepgaande artikelen over blockchain en cryptocurrency-achtergronden helpt hij lezers om de technologie beter te begrijpen en hun weg te vinden in deze snel evoluerende industrie.

Net binnen
Meest gelezen
Bitcoin-reserve VS kan flink vergroot worden: politicus deelt hoe
Analist: bitcoin koers stijgt niet door hype, maar ‘iets veel diepers’
  • 14/07/2025
  • 2 min. leestijd
Bitcoin koers faalt bij $120.000 - ethereum & XRP stijgen snoeihard
Bitcoin koers faalt bij $120.000 – ethereum & XRP stijgen snoeihard
  • 17/07/2025
  • 3 min. leestijd
Beste altcoins voor de volgende golf: Waarom XRP nu interessant is
Beste altcoins voor de volgende golf: Waarom XRP nu interessant is
  • 16/07/2025
  • 4 min. leestijd
Foto van bitcoin munt en euro biljet
Bitcoin voor Boomers: Hoe ons spaargeld stiekem verdampt
  • 13/07/2025
  • 2 min. leestijd
Man in het donker tijdens de stroomstoring in Spanje
Uitgezocht: Dit gebeurt er met jouw bitcoin als het internet uitvalt
  • 13/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Finance nieuws

Zonder deze spaarbuffer loop je risico in 2025: dit bedrag moet je hebben
Zonder deze spaarbuffer loop je risico in 2025: dit bedrag moet je hebben
  • 14/07/2025
  • 3 min. leestijd
Autorijden wordt duurder: Nederlanders betalen honderden euro’s extra
Autorijden wordt duurder: Nederlanders betalen honderden euro’s extra
  • 15/07/2025
  • 3 min. leestijd
Achteraf betalen groeit razendsnel: zo raken Nederlanders in de schulden
Achteraf betalen groeit razendsnel: zo raken Nederlanders in de schulden
  • 17/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank