Roy van Krieken Roy van Krieken
30/03/2024 13:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2024 12:27

Nederlander krijgt slecht advies van bank, verliest godsvermogen

icon-finance
Finance nieuws
triodos bank geeft verkeerd advies, belegger verliest miljoenen euro's. rechter doet uitspraak

Foto: Shutterstock/Ground Picture

In een recente uitspraak heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald dat Triodos Bank een schadevergoeding moet uitkeren aan de bekende Nederlandse pianist Jan Vayne. De reden? Een misleidend beleggingsadvies dat de pianist enkele jaren geleden ontving, waardoor hij een aanzienlijk deel van zijn investering van circa 2,6 miljoen euro dreigt te verliezen, dat meldt het AD.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bank geeft slecht beleggingsadvies

Vayne, die in 2011 naar Triodos Bank overstapte op aanbeveling van een vriend, zocht een veilige haven voor zijn spaargeld. De bank staat bekend om zijn duurzame en ethische investeringsaanpak en adviseerde Vayne om zijn geld te steken in certificaten van de bank – een soort aandelen zonder stemrecht die bekendstaan als relatief veilige investeringen. Echter, toen de COVID-19 pandemie uitbrak, stortte het systeem in. Beleggers, waaronder Vayne, konden hun certificaten niet langer verkopen vanwege restricties opgelegd door De Nederlandsche Bank, wat leidde tot een significante daling in de waarde van deze certificaten.

De situatie verslechterde toen Vayne werd geïnformeerd over een aanstaande devaluatie van de certificaten met 35%, zogenaamd als een tegemoetkoming voor belastingdoeleinden. Deze maatregel bleek slechts de voorbode van verdere waardevermindering. Voelend dat hij misleid was, stapte Vayne naar de rechter en won. De rechtbank oordeelde dat Triodos Bank haar zorgplicht had geschonden door niet voldoende te waarschuwen voor de risico’s van een eenzijdige belegging in certificaten.

Het is niet duidelijk of andere gedupeerden iets hebben aan deze uitspraak, gezien het feit dat het oordeel van de rechter specifiek toegespitst is op het advies dat Vayne persoonlijk kreeg van Triodos. In totaal hebben 43.000 beleggers zo’n $1,2 miljard in de certificaten van Triodos geïnvesteerd.

Advertentie

De nasleep van een misleidend advies

Ondanks het vonnis is het nog onduidelijk hoeveel schade Vayne precies zal lijden, en de zaak voor het vaststellen van de schadevergoeding is doorverwezen naar een andere procedure. Triodos Bank benadrukt dat dit vonnis gebaseerd is op een unieke situatie en geen algemene gevolgen heeft voor andere certificaathouders.

Deze zaak laat maar weer eens zien dat ook een bank fouten kan maken en dat je beleggingsadvies niet zomaar moet aannemen. Wel laat het vonnis van de rechter duidelijk zien dat de bank wel degelijk een bepaalde verantwoordelijkheid draagt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Advertentie

Trending Finance nieuws

goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Waarom bitcoin ditmaal niet meestijgt met de GameStop en memecoin hype
Gamestop-aandelen exploderen opnieuw door aanstichter van hype in 2021
Advertentie