Redactie Redactie
25/06/2022 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/06/2022 18:30

Waarom elektrische auto-aandelen slecht kunnen blijven presteren

icon-finance
Finance nieuws
Waarom elektrische auto-aandelen slecht kunnen blijven presteren

Foto: guteksk7/Shutterstock

De meeste aandelen van elektrische voertuigen (EV’s) blijven in 2022 achter op de markt, omdat aandelenbeleggers worden beïnvloed door verschillende macro-economische factoren. Aandelen van EV-bedrijven zoals Tesla, Lucid Motors en Rivian worden momenteel 47%, 71% en 85% onder de all-time highs verhandeld. Ondanks de flinke dalingen blijven de meeste EV-bedrijven kwetsbaar en kunnen ze in 2022 nog verder dalen. Alphastocks wil je vertellen welke factoren kunnen leiden tot een verdere daling van EV-aandelen in de toekomst.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Stijgende grondstofprijzen en inflatie

De grondstoffenprijzen zijn het afgelopen jaar sterk gestegen als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen. Bovendien heeft de Russische invasie in Oekraïne de bezorgdheid over de inflatie versterkt en de nikkelprijzen naar recordhoogten gedreven.

Rusland is een van de grootste nikkelproducenten ter wereld en heeft nu te maken met vergaande economische sancties van verschillende landen. Nikkel is een cruciaal onderdeel voor fabrikanten van elektrische voertuigen en wordt gebruikt bij de productie van lithium-ionbatterijcellen. De nikkelprijzen stegen al voor de invasie in Oekraïne en marktdeskundigen verwachtten dat de vraag naar de grondstof tegen 2024 groter zal zijn dan het aanbod.

Als de fabrikanten van elektrische auto’s de kosten op zich nemen, zal dit een negatieve invloed hebben op de winstmarges. Een andere mogelijkheid is dat deze kosten op de consument worden afgewenteld, waardoor de vraag zal afnemen.

Advertentie

Stijgende rente

Naast de hogere grondstofprijzen zullen EV-aandelen ook schade ondervinden van de stijgende rente. Vorige week verhoogde de Federal Reserve (de FED) de rente met 0,75%, de grootste stijging sinds 1994. Ook zal de Europese Centrale Bank (de ECB) snel volgen om inflatie de kop in te drukken. Het probleem met een stijgende rente voor aandelen heeft te maken met schaalvoordelen. Om van schaalvoordelen te kunnen profiteren, zullen EV-fabrikanten hun productiecapaciteit snel moeten uitbreiden, mara door een stijging van de financieringskosten (het kost meer geld om geld te lenen) zal echter leiden tot een lager bedrijfsresultaat, lagere groei en lagere winst(marges).

Bovendien maken de meeste EV-producenten, waaronder Rivian en Lucid Motors, nog steeds enorme verliezen en moeten ze nog winstgevend worden. Als gevolg daarvan kunnen deze bedrijven aandelenkapitaal (aandelen uitgeven) aantrekken om uitbreidingsplannen te financieren, waardoor het vermogen van de aandeelhouders verwatert. Slecht nieuws voor huidige aandeelhouders.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Verstoringen van de toeleveringsketen

De COVID-19 pandemie heeft wereldwijd geleid tot de tijdelijke sluiting van fabrieken, met lagere productiecijfers als gevolg.

In het eerste kwartaal van 2022 legden verschillende Chinese provincies lockdowns op als gevolg van het COVID-19-nulbeleid van het land, waardoor deze verstoringen nog verergerden. China is ’s werelds productiehub en het strikte lockdownbeleid zal zwaar blijven wegen op fabrikanten in verschillende sectoren, waaronder die van elektrische voertuigen.

Conclusie

Hoewel de kortetermijnvooruitzichten voor EV-aandelen misschien niet bemoedigend zijn, zal de sector het over de lange termijn waarschijnlijk goed doen. De toekomst ligt in schone(re) vervoersmiddelen, maar welke bedrijven het over de lange termijn overleven is de vraag. Door de wijdverspreide invoering van elektrische voertuigen wereldwijd zal de totale markt voor bedrijven in deze sector volgens een rapport van Fortune Business Insights toenemen tot $ 1.31 biljoen in 2028, vergeleken met $ 287.4 miljard in 2021.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie