Roy van Krieken Roy van Krieken
03/09/2021 18:57 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 12:41

Onderzoek brengt grootschalige marktmanipulatie boven water tijdens EOS ICO

ICO’s
Onderzoek brengt grootschalige marktmanipulatie boven water tijdens EOS ICO

Volgens een nieuw onderzoek dat recent naar buiten is gebracht vond er een aantal jaren geleden een moment van grootschalige marktmanipulatie plaats. Het onderzoek geeft aan dat er reden is om te geloven dat de initial coin offering (ICO) van EOS (EOS) onderhevig was aan wash-trading waar miljarden mee gemoeid waren.

EOS ICO

Onderzoekers aan de Universiteit van Texas hebben ontdekt dat in 2017 en 2018 tijdens de ICO van EOS op Block.one dingen niet helemaal volgens de regels werden gedaan.

De ICO brak destijds alle records en had een waarde van zo’n $4,362 miljard. EOS was een langverwacht project en had de steun van onder meer PayPal topman Peter Thiel en miljardairs Alan Howard en Louis Bacon. Het onderzoek verdenkt deze personen en Block.one niet, maar geeft aan dat zij een aantal accounts op het spoor zijn gekomen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan wash-trading.

Wash-trading is vorm van marktmanipulatie waarbij een investeerder tegelijkertijd een financieel instrument verkoopt en koopt. Dit om misleidende en neppe activiteit op een marktplaats te genereren. 

Tijdens de EOS ICO werd dit op een grote schaal gedaan om zo de prijs van EOS te beïnvloeden. 

Volgens professor John Griffin zorgde deze vorm van manipulatie tijdens de ICO ervoor dat er een illusie van een grote vraag naar EOS werd gecreëerd.

“Allereerst manipuleerde dit direct de prijs van EOS en zorgde dit voor een inflatie van de marktwaarde van de token. Daarnaast creëerde het een valse indruk over de waarde van de token wat anderen verleidden om de ICO token te kopen.”

In het onderzoek worden 21 accounts geïdentificeerd die verantwoordelijk zouden zijn voor deze marktmanipulatie. Destijds kon EOS alleen met ether (ETH) gekocht worden en deze 21 accounts zouden voor $815 miljoen aan ether EOS token hebben ‘gerecycled’. 

Volgens het onderzoek is zelfs een ‘significant deel’ van de opgehaalde ether tijdens de ICO afkomstig van deze malafide accounts. Uiteindelijk zou een kwart van de verkoop van EOS in handen vallen van deze 21 accounts. Het onderzoek gaat niet in op de personen achter de accounts die werden gebruikt voor de manipulatie. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie