Timo Bult Timo Bult
20/12/2021 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/12/2021 20:04

Alsnog 20% van bitcoin mining in China?

icon-mining
Mining
Alsnog 20% van bitcoin mining in China

Begin dit jaar kondigde China aan dat bitcoin (BTC) miners in het land de deuren moeten sluiten. Een flinke klap voor de bitcoin mining industrie in China en het netwerk als geheel. Het merendeel van de mining vond namelijk op dat moment in China plaats. Na het verbod stortte het aandeel ineen tot 0% van de totale Bitcoin rekenkracht, althans, dat zou je denken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

China’s Bitcoin hashrate naar 0%?

Ondanks dat China bitcoin mining heeft verboden, blijft het voor Chinese miners een lucratieve business. Het is dan ook niet gek dat veel van hen door blijven gaan. Voor hen is het echter van belang om onder de radar te blijven van de Chinese overheid.

Uit een artikel van het Amerikaanse CNBC blijkt dat er een hoop van dit soort miners actief zijn gebleven. Experts schatten het overgebleven aandeel van Chinese miners binnen het Bitcoin-netwerk nog steeds op 20%. Dit in tegenstelling tot de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index die het aandeel op dit moment op 0% zet.

Advertentie

BTC miners gaan ondergronds

20 of 0%, hoe dan ook is er nog steeds een grote groep actief in China. Zij proberen op allerlei manieren ondergronds te blijven zodat de overheid ze niet te pakken kan krijgen. Een miner legt aan CNBC uit hoe hij dat doet.

Zo heeft hij zijn apparatuur over meerdere locaties verspreid zodat zijn operatie niet teveel elektriciteit nodig heeft op een enkele plek. Ook neemt hij geen elektriciteit af van het nationale elektriciteitsnet. In plaats daarvan neemt hij het direct van lokale energiebronnen af.

Bitcoin weer op volle sterkte

De rekenkracht van het Bitcoin netwerk is belangrijk. Hoe meer miners bezig zijn met het minen van BTC, hoe veiliger het netwerk is. Na het verbod in China ging de rekenkracht behoorlijk onderuit wat ook de prijs met zich meetrok. Dit veroorzaakte een significante correctie afgelopen zomer.

Maar inmiddels hebben miners buiten China deze klap weer opgevangen. De rekenkracht ligt nu weer op het niveau van voor het verbod. Dit keer heeft China dus wel een flink kleiner aandeel, iets wat velen alleen maar toe zullen juichen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie